Objavljeno

Pregled godine: Dobre vijesti u 2020.

Svi smo svjesni i svjesne da je ova godina bila – da se poslužimo eufemizom – puna izazova: od pandemije i zagrebačkog potresa do udara na ljudska i ženska prava i različitih osobnih tragedija diljem svijeta. Upravo iz toga razloga želimo ispratiti naizgled ukletu 2020. prisjećajući se pozitivnih i inspirativnih događaja i žena o kojima smo izvještavale!

Novozelandska vlada u lipnju je objavila da će srednjoškolkama osigurati besplatne higijenske uloške i tampone, dok je u listopadu Škotska prva u svijetu izglasala zakon koji omogućuje besplatne uloške za sve te uvela LGBT povijest u školski kurikulum. Belgija je pak omogućila besplatnu kontracepciju za djevojke i žene mlađe od 25 te pilulu za dan poslije. U sklopu mjera kojima se želi osigurati zdravstvena skrb u vrijeme pandemije, Francuska je omogućila medikamentozni pobačaj kod kuće do devetog tjedna trudnoće (umjesto dotadašnjih sedam).

Od aktivističkih inicijativa treba spomenuti Ponosni Zagreb, neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista koje rade na zaštiti ljudskih i građanskih prava LGBTIQ+ osoba; nastavnike_ce i studente_ce Pravnog fakulteta u Zagrebu koje su pokrenule udrugu Za-Pravo kako bi stvarali sigurno i otvoreno okruženje za sve bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet; feministički projekt Hrabre sestre nastoji uspostaviti mrežu podrške ženama koje se odluče na pobačaj; a stranica Bitna.si, nastala iz virtualnog pokreta #ženeujavnomprostoru, objedinjuje iskustva verbalnog i fizičkog uznemiravanja žena u javnim prostorima.

Ponosni Zagreb (foto: Nina Đurđević)

Iz područja umjetnosti i kulture izdvajamo izradu murala s likom antifašistkinje Palmine Piplović u Splitu te murala s likom spisateljice Dragojle Jarnević u Karlovcu; postavljanje kamena spoticanja u Zagrebu u čast Lei Deutsch; obilježavanje treće godišnjice smrti djevojčice Madine Hussiny; likovne intervencije u okviru HDLU-ovog projekta revitalizacije zatvorskih prostora; te fotografsku seriju Benjamina Strikea u kojoj predstavlja portrete i priče roditelja LGBT+ djece.

Uslijed pandemije koronavirusa, u svibnju smo organizirale prvo u potpunosti online izdanje Vox Feminae Festivala, a dio sadržaja još uvijek je dostupan na našoj Facebook stranici. Također smo ponosne što smo bile dio projekta Muzej susjedstva Trešnjevka u sklopu kojeg smo osmislile virtualnu i live turu na temu ženske povijesti Trešnjevke. Ljubiteljice i ljubitelje naše društvene igre Strašne žene/Fierce Women obradovat će pak vijest da smo napravile prvo proširenje igre, s 30 novih strašnih žena iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Irske.

Urbana tura Fragmenti ženske povijesti Trešnjevke (foto: Tjaša Kalkan)

U ožujku, ususret 8. martu, organizirale smo prvu dodjelu nagrada za strašne žene godine i objavile intervjue s dobitnicama: Norom Krstulović, Majom Mamulom, Brankom Bakšić Mitić, Danom Budisavljević i Tatjanom Bračanov. Do 10. siječnja 2021. otvorene su nove nominacije za strašne žene, a sve informacije o prijavi možete pronaći ovdje.

Konačno, izvještavale smo o inspirativnim ženama iz cijelog svijeta čije je djelovanje prepoznato i nagrađeno. Znanstvenice Ana Meštrović, Mihaela Matešić i Sanda Martinčić-Ipšić dobile su priznanje Zaklade Sveučilišta u Rijeci za svoj doprinos izradi aplikacije namijenjene osobama s disleksijom. Francusko-američkoj biologinji Catherine Dulac dodijeljena je prestižna nagrada Breakthrough u području bioloških znanosti za 2021.; mlada znanstvenica Gitanjali Rao postala je dijete godine po izboru časopisa Time; a astronautkinja Christine Koch oborila je rekord za najduži samostalni ženski boravak u svemiru.

Dodjela nagrada za strašne žene (foto: Nina Đurđević)

Pjesnikinja Darija Žilić na međunarodnom festivalu u Bugarskoj dobila je nagradu Orpheus; Maša Kolanović bila je jedna od dobitnica nagrade Europske unije za književnost 2020.; a pjesnikinja Monika Herceg pobijedila je na natječaju HNK-a za suvremeni dramski tekst. Među dobitnicama nagrade “Vladimir Nazor” u 2020. ističemo Danu Budisavljević (godišnja nagrada za režiju), Andrianu Škunca (nagrada za životno djelo u kategoriji književnosti) i Mašu Kolanović (godišnju nagradu za zbirku priča). Desetogodišnja Alisa Ciglar Tišljar proglašena je pobijedila je na natječaju za kratku priču za mlade 19. FEKP-a

Kustosica, kritičarka i direktorica Moderne galerije u Ljubljani Zdenka Badovinac proglašena je dobitnicom prestižne nagrade Igor Zabel za 2020. godinu. Industrijska dizajnerica Blaženka Kučinac dobila je Nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo, a do 29. prosinca u HDD galeriji možete pogledati njezinu retrospektivnu izložbu.

Sociologinja Inga Tomić-Koludrović dobila je priznanje “Rudi Supek” Hrvatskog sociološkog društva za iznimna značajna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije. Zahvaljujući glasovima publike, 21-godišnja Kristina Ivanuš osvojila je nagradu Herman Gmeiner koja se dodjeljuje iznimnoj djeci SOS Dječjih sela na globalnoj razini; a nagradu “Nada Dimić” za građane i građanke zaslužne za bolje društvo dobili su Transmigrantski kolektiv Žene ženama i volonterska grupa Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu.


Povezano