Društveno-kulturni centar “Šesnaestica”

Društveno-kulturni centar “Šesnaestica” nastao je kao odgovor na manjak rodno osviještenih i društveno angažiranih prostora, programa i sadržaja namijenjenih lokalnom stanovništvu Trešnjevke. Osnovan je u dugo godina zapuštenom javnom prostoru na adresi Ozaljska 16 koji je na javnom natječaju Grada Zagreba udruzi K-zona dodijeljen na korištenje do kraja 2021. godine.

Prostor smo svečano otvorile u listopadu 2017. godine za vrijeme Vox Feminae Festivala, a u narednom ga periodu želimo osim za vlastite programe otvoriti za sve one koje zanima stvaranje neprofitnih društvenih i kulturnih sadržaja za lokalno stanovništvo; s posebnim naglaskom na poticanje vidljivosti lokalnih aktera, udruga inicijativa i društveno odgovornih poduzeća te programe namijenjene ženama, mladima, LGBTIQ osobama i ostalim marginaliziranim skupinama.

Ako prostor Šesnaestice želite koristiti za događanja koja se naplaćuju korisnicima/ama, to je moguće učiniti ako se ista ne kose s vizijom i misijom K-zone. Osim plaćanja članarine, korisnici sadržaja koji se naplaćuju obvezuju se na događanju osigurati jedno besplatno mjesto koje će K-zona ustupiti nekom od svojih pridruženih članova ili čitateljima/cama portala Voxfeminae.net. Vrijedi napomenuti kako prednost prilikom rezervacije termina imaju neprofitne aktivnosti.

U Šesnaestici možete:

▸ organizirati prezentacije, predavanja, tribine ili konferencije za medije
▸ izložbe i umjetničke performanse
▸ kreativna druženja te radionice koje potiču kvalitetno provođenje slobodnog vremena
▸ edukacije, probe, sastanke te kreativna i operativna planiranja
▸ kao i sve ostalo, po dogovoru s K-zonom, što se ne kosi s temeljnim vrijednostima udruge.

Zainteresiran/a si i zanima te što ti konkretno možemo ponuditi? Čitaj dalje!

Tehničke specifikacije „Šesnaestice“

Zainteresiranima se na korištenje daje prostorija veličine 56m2 u kojoj se kao dio osnovnog inventara nalazi stol i tridesetak stolica s puno prirodnog svjetla i oku ugodnim inventarom. Iako prostor ugodno može primiti i do 50 osoba, usred pandemije Covid-19 virusa savjetujemo korisnicima da planiraju programe namijenjene manjim grupama, uz obavezno nošenje maski i evidentiranje EU digitalnih Covid potvrda. Korisnicima/cama je u slučaju lijepog vremena na raspolaganju i terasa dvorišta Šesnaestice.

Dodatna tehnička oprema prostora uključuje:

▸ projektor
▸ projekcijsko platno
▸ osnovno ozvučenje (zvučnici za laptop)
▸ prezentacijski laptop (HDMI ulaz)
▸ internet

Sam raspored prostora možete prilagoditi vlastitom događaju; odlučiti se za formalni (prezentacijski) ili neformalni (radionički) postav te donijeti vlastite rekvizite (primjerice dodatne stolce) koji su vam potrebni za ugodno i optimalno održavanje programa – pod uvjetom da se prostor nakon korištenja vrati u prvobitno stanje. Pratite 16icu i na facebooku.

Korištenje prostora uključuje:

▸ slobodno raspolaganje prostorom i opremom
▸ pokrivene troškove režija

Kako do termina u „Šesnaestici“?

Prostor Šesnaestice primarno je otvoren pridruženim članovima i članicama K-zone, koja neposredno upravlja ovim gradskim prostorom. To znači da jedan član/ica udruge ili inicijative, odnosno pojedinac/ka, koja želi koristiti prostor za organizaciju aktivnosti:

▸ šalje upit za korištenjem prostora (s kratkim opisom aktivnosti, korisnicima, terminom korištenja i potrebnom opremom za održavanje programa) na e-adresu 16@voxfeminae.net te upit ispunjava online http://bit.ly/prijava_programa_16

▸ ispunjava pristupnicu u pridruženo članstvo te svojim potpisom potvrđuje suglasnost sa Statutom udruge i Pravilnikom o korištenju „Šesnaestice“.

Ovaj način pravno nam omogućuje da prostor zajedno koristimo. Naime, članstvo u K-zoni može biti redovno, pridruženo i počasno. Pridruženi/e članovi/ice ne sudjeluju u radu tijela upravljanja, no mogu sudjelovati u aktivnostima udruge i koristiti njene resurse te imaju obvezu poštivati Statut udruge.

Pridruženo članstvo dolazi s obvezom plaćanja mjesečne, polugodišnje ili godišnje članarine (varijantu birate same/i, ovisno o tipu i vremenskom opsegu događaja); a ista se može nadomjestiti i volontiranjem na drugim projektima K-zone kroz tekuću godinu po dogovoru. Ako članarinu želite podmiriti novčanim iznosom, to možete učiniti uplatom na žiro račun: HR2424840081103317687 (Pod ‘Svrhu uplate’ obavezno navesti ‘Članarina’)

Simbolično, pristupačno i solidarno, zar ne? 

Korisnice i korisnici ‘Šesnaestice’ (direktni i indirektni) anketu o korištenju prostora i programima mogu ispuniti na ovom linku. Svojim doprinosom pomažete nam da prostor društveno-kulturnog centra učinimo još ugodnijim za korištenje i provođenje slobodnog vremena. 🙂

 

Zauzete termine u Šesnaestici možete vidjeti ovdje:

August 2022

MonTueWedThuFriSatSun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


IZDVOJENA DOGAĐANJA U ŠESNAESTICI