Objavljeno

Maša Kolanović dobila Nagradu Europske unije za književnost

Detalj s naslovnice knjige Poštovani kukci i druge priče

Maša Kolanović jedna je od dobitnica nagrade Europske unije za književnost 2020. koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Priznanje joj je donijela zbirka Poštovani kukci i druge priče, objavljena 2019. u izdanju Profila.

Dodjelu nagrade, koja se ove godine zbog koronavirusa održala digitalno, organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača. Nagrada se dodjeljuje autorima/cama najboljih proznih književnih djela, a uključuje 41 zemlju koja sudjeluje u programu Kreativna Europa.

Vještim pripovijedanjem autorica stvara svojevrsnu kafkijansku egzistencijalnu tjeskobu koja nadilazi opis lokalne zajednice i pogađa bolne točke globaliziranog društva,” naveo je žiri u svom objašnjenju nagrade Maši Kolanović.

Članovi/ce žirija za Hrvatsku bili su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski. U užem izboru među hrvatskim romanima ove godine bili su i Gitara od palisandra Kristine Gavran, Bogovi neona Nenada Stipanića i Umro Supermen Zorana Malkoča.

Popis svih nagrađenih pronađite na službenoj stranici, a naš intervju s Mašom pročitajte ovdje.


Povezano