Objavljeno

Inspirativne priče roditelja LGBTIQ djece

Nikica (foto: Benjamin Strike)

Mladi fotograf i socijalni radnik Benjamin Strike, kojeg redovito možete vidjeti na različitim LGBTIQ događanjima s fotoaparatom u ruci, na svom Instagram profilu prije nekoliko dana predstavio je projekt #VolimTeBezAli. Kako bi dao vidljivost ponosnim roditeljima LGBTIQ djece i ukazao na ohrabrujuće primjere roditeljskog prihvaćanja, Benjamin je odlučio objaviti njihove portrete, popraćene razgovorima koje su vodili.

“Prije godinu dana na pamet mi je pala ideja da fotografiram ponosne roditelje LGBTIQ djece te objavim njihove priče u nekom formatu (bilo virtualnom kroz Instagram stranicu, bilo kao izložbu),” objašnjava Benjamin. “Ideja se čini pomalo običnom i neki bi se mogli zapitati zašto je isto potrebno 2020. godine, nakon održanih čak 19 Povorki ponosa, no svijetli primjeri javnog roditeljskog angažmana za prava svoje LBGTIQ djece su, čak i nakon gotovo 20 godina LGBT pokreta u Hrvatskoj, jako rijetki te se mogu nabrojati na prste jedne ruke.”

Međutim, realizacija ove ideje se pokazala težom nego što je zamislio. “Iako se družim najviše s LGBT ekipom, malo čiji je roditelj htio stati pred kamere i ispričati svoju priču o prihvaćanju vlastitog djeteta.” Ipak, uspio je skupiti priče desetak roditelja, a mi se nadamo da će njihove priče potaknuti još roditelja da se ‘autaju’.

Benjamin, koji je godinama vodio tribinu Mame u MaMi, ističe da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji udruga kao što je PFLAG (Parents and Friends of Lesbians and Gays). “Potreba za ovakvom vrstom udruga svakako postoji budući da se roditelji za pomoć javljaju postojećim LGBT udrugama u Hrvatskoj, no snažnijeg medijskog i aktivističkog angažmana roditelja do sada nije bilo,” navodi.

Dio razloga za ovakvu situaciju, piše Benjamin, dao je Gordan Duhaček još 2015. godine u članku Zašto se u Hrvatskoj roditelji LGBT djece tako malo angažiraju za njihova prava? Duhaček navodi da se šutnja roditelja “temelji i na poremećenoj inverziji logike u kojoj je roditelj zakazao ako mu je dijete gej, a nije zakazao ako svoje gej dijete psihički zlostavlja, izbacuje iz kuće ili odbija bilo kakav angažman za poboljšanje LGBT prava i smanjenje homofobije u društvu.

Bachar i Mirjana (foto: Benjamin Strike)

Projekt možete pratiti na Instagramu.

Tekst je objavljen u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano