Objavljeno

Kustosici Zdenki Badovinac dodijeljena nagrada Igor Zabel za kulturu i teoriju 2020.

Zdenka Badovinac (foto: Igor Andjelić)

Zdenka Badovinac, kustosica, kritičarka i direktorica Moderne galerije u Ljubljani, proglašena je dobitnicom prestižne nagrade Igor Zabel za 2020. godinu.

Nagrada Igor Zabel dodjeljuje se za iznimna postignuća u polju kuriranja, povijesti umjetnosti, teorije i likovne kritike koja se bavi vizualnom umjetnošću i kulturom u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Badovinac je nagrađena za izvanredno upravljanje Modernom galerijom i Muzejom suvremene umjetnosti Metelkova (+MSUM) u Ljubljani, kao i za svoj radikalni kustoski rad, tekstove i uređivanje publikacija vezanih uz geopolitiku suvremene umjetnosti u istočnoj Europi.

Prema obrazloženju žirija, Badovinac je, od 1993. kada je došla na mjesto direktorice, transformirala Modernu galeriju u jednu od najprogresivnijih i najinovativnijih umjetničkih institucija na svijetu. “Njezina izvanredna postignuća pokazuju da ogroman subverzivni potencijal za radikalne promjene ne leži samo u profesionalnim kvalifikacijama, već u njihovom kombiniranju s osobnom predanošću, osjećajem za solidarnost i posvećenošću izgradnji savezništava.

Zdenka Badovinac kao ovogodišnja pobjednica odabrala je hrvatsku kustosicu i povjesničarku umjetnosti Ivanu Bago kao jednu od stipendistica u sklopu nagrade Igor Zabel, za njen doprinos povjesno-umjetničkom istraživanju jugoslavenske i istočnoeuropske umjetnosti.


Povezano