Objavljeno

Blaženka Kučinac dobitnica Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo

Ususret dodjeli Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac, HDD je objavio razgovor zamišljen kao dijalog dizajnerica dviju generacija – Blaženke Kučinac i Sanje Rotter.

Nagrada će biti uručena krajem godine u Muzeju za umjetnost i obrt povodom Izložbe nagrađenih radova 19/20 i promocije novog Pregleda hrvatskog dizajna.

Kučinac (r. 1937.) je dizajnerica s dugogodišnjim iskustvom rada u drvnoj industriji. Kao jedina ženska predstavnica na Odjelu za unutarnju arhitekturu završava Školu primijenjene umjetnosti 1955. i dolazi u zagrebačku tvornicu pokućstva Mobilia na poziciju „industrijskog estetičara”. U tehničkoj službi stječe prvo iskustvo rada u struci te uređuje proizvodni program i oprema uredske prostore.

U Tvornici namještaja Ivo Marinković u Osijeku provodi većinu svog radnog vijeka kao glavna projektantica na Odjelu za oblikovanje gdje projektira i nadgleda razvoj serijske proizvodnje raznih elemenata i sustava za opremu interijera. Njezina serija Osijek I, II i III proizvela se u 250.000 garnitura, a većina modela izvozila se u Englesku, Švicarsku i bivši SSSR.

Bavila se i razvijanjem modularnih sistema promišljene kombinatorike koje nerijetko prijavljuje na strukovne revizijske izložbe poput 12. zagrebačkog salona, bijenalne izložbe dizajna BIO u Ljubljani i Beogradskog salona. Usavršava se na Šumarskom fakultetu na Odjelu za oblikovanje namještaja pod mentorstvom profesorice Milice Rosenberg, u trajanju od četiri semestra. Do umirovljenja radi kao arhitekt-savjetnik u robnoj kući Šipad, a u obrtničkoj zadruzi Solidarnost u Zagrebu sve do 1991. godine. (izvor: dizajnerice.com)

Da bi nešto od predloženih ideja uspjelo, morala sam rješavati puno raznoraznih problema u proizvodnji, pa i u prodaji; prije svega uvjeriti sve redom od direktora do radnika, zbog čega nešto predlažem. Moj stav je bio da proizvod mora biti prilagođen tehnologiji i oblikovno privlačan potrošačima, da se na tržištu prodaje bez reklame. A tržište je najbolji kritičar,” rekla je Kučinac.

“Blaženka je zajednici dala doprinos koji joj od te iste zajednice nikad nije odgovarajuće uzvraćen ni kroz arhivu produkata i dokumentacije, niti kroz priznanje individualnog autorstva namještaja koji je oblikovao nebrojeno mnogo prostora za stanovanje, materijalne okoline i kolektivne svijesti mnogih generacija,” navodi Sanja Rotter u tekstu.

Razgovor u cijelosti možete pročitati ovdje.


Povezano