Objavljeno

Prvi kamen spoticanja u Zagrebu posvećen stradalnici holokausta Lei Deutsch

Foto: Izrael u Hrvatskoj/Facebook

Pred zgradom u Gundulićevoj 29, gdje je Lea Deutsch živjela s obitelji, postavljen je prvi od 20 stolpersteina, kamenja spoticanja u čast zagrebačkim stradalnicima holokausta. Kamen u beton simbolički su položile dvije djevojčice iz židovske Osnovne škole Hugo Kon.

Lea Deutsch bila je talentirala hrvatska dječja glumica židovskog podrijetla koja je umrla za vrijeme holokausta. Bila je najmlađa glumica koja je stala na daske zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta – sa samo pet godina odigrala je ulogu Priske u Graničarima Josipa Freudenreichea. Uspostavom NDH obitelj je iseljena iz stana u Gundulićevoj i preseljena na Trešnjevku. Zajedno s majkom i bratom uhićena je 1943. i iz zatvora u Savskoj odvedena na Zapadni kolodvor, gdje je predana Gestapou. Preminula je u vlaku za Auschwitz.

Stolperstein – betonsko kamenje u obliku kocke s mjedenom pločom na vrhu postavlja se diljem Europe na kućnim adresama Židova, Roma, homoseksualaca i drugih koji su smrtno stradali zbog suprotstavljanja nacizmu. Na svakom od njih nalaze se imena žrtve te podaci o njihovom rođenju i smrti. Cilj projekta je stradalnike u holokaustu vratiti kući i vratiti im identitet nakon što im je u logorima smrti oduzeta ljudskost i dodijeljen broj.

Zagreb je, nakon Rijeke, drugi grad u Hrvatskoj koji je postavio stolpersteine, a projekt je plod suradnje Centra za promicanje tolerancije i sjećanja na holokaust, Židovske vjerske zajednice u Hrvatskoj Bet Izrael, Ministarstva kulture i njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Večernji / Židovski biografski leksikon


Povezano