Objavljeno

Znanstvenica dobila prestižnu nagradu za istraživanje majčinskog i očinskog ponašanja

Catherine Dulac (foto: Kris Snibbe/Harvard)

Profesorica molekularne i stanične biologije na Harvardu, Catherine Dulac, dobitnica je prestižne nagrade Breakthrough u području bioloških znanosti za 2021. godinu.

Nagrada Breakthrough dodjeljuje se svake godine u područjima bioloških znanosti, matematike i fizike, a svaki pobjednik/pobjednica dobiva i 3 milijuna dolara.

Dulac istražuje neurološke osnove društvenog ponašanja, a nagrađena je konkretno za istraživanje mehanizama u mozgu koji upravljaju roditeljskim ponašanjem kod žena i muškaraca. Otkrila je da oba spola imaju iste neuronske sklopove, ali se oni aktiviraju na drugačiji način kod majci i očeva.

Dulac je 1990-ih izolirala receptore feromona kod miševa koji definiraju rodno specifična društvena ponašanja. Muški miševi bez potomaka često napadaju druge mužjake i ubijaju mladunce. Međutim, Dulac je otkrila da ako im blokira receptore, ti mužjaci će se pokušati pariti i sa ženkama i drugim mužjacima, a oni bez potomaka će čak skrbiti o mladuncima. S druge strane, ženke kojima su blokirani feromonski receptori pokušat će uzjahati mužjake.

Kako bi objasnila te neurološke mehanizme, Dulac je identificirala protein galanin koji izražavaju neuroni zaduženi za roditeljsko ponašanje. Blokiranje neurona kod ženki obustavilo je njihovo majčinsko ponašanje, dok je isto aktiviralo kod mužjaka.

“Većina neuroznanstvenika se bavi korteksom, a mi smo se fokusirali na hipotalamus, dio mozga koji organizira društvena ponašanja,” kazala je Dulac. Istaknula je i ulogu svojih suradnika te timski rad na istraživanju.

“Čitavo ovo istraživanje je promišljeno i provedeno u bliskoj suradnji sa studentima i postdoktorantima. Nikad ne razmišljamo sami,” naglasila je Dulac. The Harvard Crimson/Nature


Povezano