Objavljeno

Ingi Tomić Koludrović priznanje „Rudi Supek“ Hrvatskog sociološkog društva za 2019.

Foto: Gradska knjižnica Zadar

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog sociološkog društva (HSD) jednoglasno je usvojen prijedlog Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru da se priznanje „Rudi Supek“ Hrvatskog sociološkog društva dodijeli prof. dr. sc. Ingi Tomić-Koludrović za iznimna značajna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije.

Tim povodom održat će se svečana sjednica Hrvatskog sociološkog društva uz javno predavanje laureatkinje pod nazivom: “Žene i muškarci u posttranzicijskoj Hrvatskoj: retradicionalizacija ili modernizacija?” u četvrtak, 23. siječnja u 18h u Društvu sveučilišnih nastavnika (Frankopanska 5a).

Znanstveni i nastavni doprinos Inge Tomić-Koludrović hrvatskoj sociologiji je višestruk: nakon prve obuhvatne teorijske obrade pojma životnog stila u hrvatskoj sociologiji, stečene spoznaje primijenila je u zapaženim empirijskim istraživanjima u području sociologije mladih. Njezin doprinos razvoju sociologije žena u Hrvatskoj, okrunjen Državnom nagradom za znanost, također se temelji na empirijskim istraživanjima čvrsto utemeljenima u teorijskoj perspektivi novijih teorija modernizacije. Ovako čvrsta veza između teorije i empirije, usredotočenost na proučavanje hrvatskog društva, kao i rezultirajuće spoznaje koje omogućuju ne samo sociološki nego i javnopolitički angažman, važna su obilježj rada predloženice, koja valja smatrati osobito vrijednim doprinosom razvoju hrvatske sociološke znanosti,” navedeno je u obrazloženju HSD-a, koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Godine 2016. Tomić-Koludrović je dobila i Državnu nagradu za znanost u području društvenih znanosti, i to kao jedina nagrađena u toj kategoriji. Priznanje je dobila za knjigu Pomak prema modernosti: žene u Hrvatskoj u razdoblju “zrele tranzicije” objavljenu 2015. godine u izdanju Naklade Jesenski i Turk iz Zagreba i Hrvatskoga sociološkog društva.


Povezano