Objavljeno

Astronautkinja oborila rekord za najduži samostalni ženski boravak u svemiru

Christina Koch je NASA-ina astronautkinja koja obara rekorde. Krajem 2019. godine, Kock je živjela i radila na Međunarodnoj svemirskoj postaji 292 dana, što znači da je u svemiru provela više dana za redom nego ijedna druga žena dosad.

Prethodni rekord je držala bivša NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson, koja je na Postaji provela 288 dana. Koch je oborila njezin rekord 28. prosinca, objavila je NASA.

Koch je umirovljenu Whitson na Twitteru nazvala svojom “mentoricom,” na što joj je Whitson čestitala rekavši kako su rekordi tu da se obaraju.

Koch je već obilježila povijest kada je uz kolegicu astronautkinju Jessicu Meir sudjelovala u prvoj ženskoj šetnji svemirom. Naime, izašle su iz Međunarodne svemirske postaje kao bi popravile slomljeni dio energetske mreže u listopadu 2019. godine.

Koch je svoju karijeru započela kao električna inženjerka u NASA-i. Provela je nekoliko mjeseci radeći u ekstremnim uvjetima na izoliranim istraživačkim stanicama na Aljaski, Grenlandu i Antarktici, a jednu je zimu provela na Južnom polu.

Konačno je postala astronautkinja 2013. godine, nakon čega je uslijedio intenzivni fiziološki trening, trening leta te trening preživljavanja u vodi i divljini.

Na Međunarodnu svemirsku postaju pristigla je 14. ožujka 2019. godine. U pitanju je trebala biti misija duga šest mjeseci, no u travnju je doznala da je misija produžena do veljače 2020. godine kako bi se duže mogli skupljati podaci o utjecaju dugotrajnih svemirskih letova na zdravlje astronauta.

Koch se vratila na Zemlju 6. veljače 2020. godine, a u svemiru je ukupno provela 328 dana, 13 sati i 58 minuta. [K.D.] Huffington Post…


Povezano