Objavljeno

Predstavljene likovne intervencije u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu

Agata Lučić (foto: Ivo Kosanović/HDLU)

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora u okviru projekta Horizont slobode sedam umjetnika/ca, članova/ica HDLU-a, izvelo je likovne intervencije u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu: Miron Milić, Goran Rakić, Mario Romoda, Ivo Kosanović, Tea Jurišić, Agata Lučić i Melinda Šefčić.

Projekt Horizont slobode, autorice i koordinatorice projekta dr.art. Melinde Šefčić, koji provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, financiran je od strane Ministarstva Pravosuđa Republike Hrvatske. Realizacija projekta započela je krajem 2019. godine, no rad na projektu je obustavljen zbog negativnog utjecaja Covid 19. virusa u trećem mjesecu ove godine. Sve do polovice kolovoza radilo se na pokretanju projektnih aktivnosti koje su doprinijele realizaciji i izvođenju 5 likovnih intervencija u Kaznionici u Glini koje su izveli: Tea Jurišić, Melinda Šefčić, Miron Milić, Goran Rakić i Ivo Kosanović, dok su dvije likovne intervencije izvedene u prostoru Zatvorske bolnice u Zagrebu, koje su realizirali Agata Lučić i Mario Romoda.

Ovogodišnji projekt uključio je oslikavanje isključivo vanjskih zidova koji omeđuju prostor s unutarnje strane. Rad sa zatvorenicima nije bio moguć zbog epidemioloških razloga, te je ta aktivnost ove godine morala izostati.

Tea Jurišić (foto: Ivo Kosanović/HDLU)

Projekt Horizont slobode ujedno uključuje i istraživačku komponentu, koja se izvodi u suradnji s dr. sc. Anitom Jandrić Nišević, a čija prezentacija, kao i prezentacija projektnog kataloga, slijedi u prosincu 2020. godine.
Ovo je treći projekt koji HDLU provodi u prostorima Kaznionica u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom pravosuđa te se ova suradnja planira nastaviti. Upravo dosadašnja realizacija projekata u Kaznionici u Požegi, Zatvoru u Zagrebu, Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu potvrđuju valjanost postavljenih ciljeva i doprinos rezultata provedenih projekata. U HDLU-u ističu da umjetnost ima transformativnu moć – ona doprinosi stvaranju nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline te stvaranju uvjeta za rast i razvoj svjesnosti, odgovornosti, razvoj suosjećajnosti ljudi u zatvoru; razvoj vještina i mogućnosti življenja smislenijeg i produktivnijeg života zatvorenika.

Projektom Horizont slobode nastoji se doprinijeti pozitivnom nastavku umjetničko-terapijske prakse oplemenjivanja i djelovanja u zatvorskom sustavu diljem Hrvatske. Naglasak se stavlja na estetizaciju životnog prostora zatvorenika, ali i radnog prostora službenika. Također, naglasak se stavlja i na mogućnost uključivanja zatvorenika putem kreativnog angažmana oslikavanja prostora, no ova je komponenta nažalost izostala zbog epidemioloških razloga, ali vjerujemo kako se s tim aktivnostima može ostvariti povezivanje, razvijanje kreativnih vještina, razvijanje komunikacije i diskusije o radovima, promjene slike prostora, a tako i pojedinca u njemu.

Melinda Šefčić (foto: Ivo Kosanović/HDLU)

Fotografije svih umjetničkih intervencija pogledajte na stranici HDLU-a.


Povezano