Objavljeno

Riječke znanstvenice nagrađene za doprinos aplikaciji koja olakšava čitanje osobama s disleksijom

Foto: Zaklada Sveučilišta u Rijeci

Zaklada Sveučilišta u Rijeci dodijelila je Nagradu za transfer znanja izv. prof. dr. sc. Ani Meštrović s Odjela za informatiku, izv. prof. dr. sc. Mihaeli Matešić s Filozofskog fakulteta te prof. dr. sc. Sandi Martinčić-Ipšić s Odjela za informatiku, za njihov doprinos pri izradi aplikacije OmoReader koja olakšava čitanje osobama s disleksijom.

Aplikacija sadrži bazu književnih naslova s portala E-lektire (preko 200 djela) te bazu Projekta Gutenberg, internetske stranice na kojoj je dostupno više od 45 000 knjiga na engleskom jeziku.

Izrazito sam ponosna što smo dobile nagradu za prijenos znanja, zato što je to temeljni način suradnje akademije i industrije, odnosno šire zajednice. Suradnja s Anom i Mihaelom, koja traje već petnaestak godina, veliko je zadovoljstvo i primjer dobre interdisciplinarne međuinstitucijske suradnje na Sveučilištu u Rijeci,” izjavila je Sanda Martinčić-Ipšić za Novi list.

Algoritam koji su profesorice razvile omogućuje rastavljanje riječi na slogove, a korisnici aplikacije mogu, ako bi im to olakšalo čitanje, postaviti da slogovi budu u različitim bojama kako bi im se slova manje “miješala”. Algoritam je za sada detaljno razrađen za hrvatski jezik, no u izradi je i prilagođena verzija za engleski.

Bilo je lingvističkih izazova. Željele smo algoritam koji će funkcionirati s različitim pravopisnim rješenjima koja su trenutno aktualna. Trebale smo ga prilagoditi tako da besprijekorno funkcionira bez obzira na to kojim se pravopisom služio izdavač, što je posebno važno pri čitanju lektirnih izdanja,” kazala je Mihaela Matešić za Novi list.

Aplikaciju OmoReader prepoznale su i nagradile i druge renomirane institucije: 2018. nagrada švedske zaklade Reach for Change i programa ACT Grupe, 2019. nagrada za najbolji društveno odgovorni projekt konferencije Digital Takeover, te ulazak u finalnih sedam Europas Awards u kategoriji Hottest Tech for Good Startup i finalnih deset Emerging Europe Awards u kategoriji Social Impact – Startup of the Year.

OmoReader trenutno ima više od 6000 korisnika i nastavlja se razvijati.


Povezano