Objavljeno

Darija Žilić dobila nagradu Orpheus za poeziju

Na netom održanom Međunarodnom festivalu poezije u Plovdivu (Bugarska) hrvatska pjesnikinja Darija Žilić dobila je nagradu Orpheus za sveukupnu pjesničku izvedbu, javlja HDP.

Pjesme Darije Žilić na bugarski je prevela Dimana Miteva, inače autorica brojnih prijevoda hrvatskih književnika i književnica. 

Na Međunarodnom festivalu poezije gostovali su autori/ce iz SAD-a, Turske, Španjolske, Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Izraela i Hrvatske. Orpheus- Plovdiv 2020 je projekt zaklade Plovdiv LIK koja promiče razmjenu ideja i kreativnost kroz edukativne i kulturalne seminare, pjesnička čitanja i forume pisaca koji se održavaju u atmosferi grada s bogatim antiknim i medijevalnim nasljeđem.

Darija Žilić diplomirala je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, autorica je 12 knjiga poezije, proze, književnih ogleda, kritika i intervjua. Dobitnica je nagrade Kiklop za Pleši, Modesty, pleši za najbolju pjesničku knjigu u 2010., a iste godine nagrađena je nagradom Julije Benešić za Muzu izvan geta kao najbolju knjigu eseja u 2010. godini. Kontinuirano prevodi poeziju i prozu s engleskog jezika.


Povezano