Objavljeno

Antifašistička borkinja Palmina Piplović dobila mural u Splitu

Andrea Resner ispred murala (foto: Dalmatinski portal)

Nakon što je prošle godine prigodom održavanja prvog Mediteranskog ženskog festivala likovna umjetnica Josipa Krolo izradila mural posvećen legendarnoj splitskoj glumici Zdravki Krstulović (1940. – 2003.), ove godine je završetak drugog izdanja Festivala obilježilo predstavljanje murala u čast heroini Drugog svjetskog rata i splitskog pokreta otpora Palmini Piplović (1922. – 1944.). Autorica je multimedijalna umjetnica Andrea Resner, a mural je otkriven 10. listopada, na 76. godišnjicu Palmininog ubojstva.

Palmina je imala 22 godine kad su je 7. listopada 1944. Nijemci uhapsili. Tri dana mučena je u zatvoru i zatim obješena.

Hvala svim prolaznicima i stanovnicima Palmine koji su me ovih dana podržali i doprinijeli valu sreće i pozitive,” kazala je Andrea Resner, zahvalivši sestrama Andrei i Ives Cikatić koje su za oslikavanje murala ponudile zid svoje kuće. “Počašćena sam što sam dobila priliku oslikati splitsku junakinju i zahvalna sam Dominama što su me pozvale da u tome sudjelujem. Kako sam ja iz Varoša, ovo je bio način da vratim nešto kvartu iz kojeg potječem,” dodala je Resner.

Udruga Domine, koja organizira Mediteranski ženski festival, još od 2008. godine istražuju žensku povijest Splita i kroz taj proces su oživjele priče mnogih Splićanki koje su istisnute iz službene povijesti grada.


Povezano