Objavljeno

Dodijeljene Nagrade Nada Dimić za 2020. godinu

Foto: Silvija Dogan/Lupiga

Fond za druge već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu Nada Dimić – nagradu za građane i građanke zaslužne za bolje društvo. Dodjela je održana u utorak, 7. srpnja 2020. ispred Doma HDLU u Zagrebu.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom, umjetničkom i aktivističkom životu Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i/ili provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju.

U žiri se svake godine uz predstavnike Fonda uključuju i prošlogodišnji dobitnici, pa su tako ove godine Hrvoje Šimičević, Ivana Marković, predstavnice Feminističkog kolektiva – fAKTIV i Vesna Kesić ispred Fonda za druge odlučili da će 2020. godine nagradu osvojiti Transmigrantski kolektiv Žene ženama te volonterska grupa Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu čiji su se članovi i članice penjali po zagrebačkim krovovima neposredno nakon potresa i pomagali građanima.

Transmigrantski kolektiv Žene ženama koristi umjetnost kako bi okupio žene koje žele da im Hrvatska bude dom, povezujući ih sa ženama kojima je Hrvatska već dom, kako bi im se olakšala integraciju u novu, stalno mijenjajuću zajednicu. U kolektivu djeluju žene koje su dobile azil, one koje ga još čekaju, studentice s Erasmus programa, umjetnice i aktivistkinje. Sudjelovale su i u ovogodišnjem Noćnom maršu, ukazujući na pitanje sigurnosti žena u suvremenim migracijama, a Fondu za druge iznimno je važno njihovo zalaganje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva za sve žene i djevojčice. 

Volonterska grupa okupljena u Facebook grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu nesebično je uskočila u pomoć Zagrepčanima u danima nakon potresa, uklanjajući opasno nakrivljene dimnjake i dijelove krovišta koji su prijetili stanarima zgrada i prolaznicima. Čak i nakon isteka od dva tjedna na koja su se obvezali, nastavili su pomagati sugrađanima u nevolji.


Povezano