Roda – roditelji u akciji

Roda – roditelji u akciji je skupina građanki i građana, roditelja i budućih roditelja, koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj. Osnovana je 2001. godine i djeluje na području Republike Hrvatske kroz razvijenu mrežu projekata i aktivnosti koje provode članice i članovi Udruge (+250) na volonterskoj osnovi.

Od osnutka do danas svojim su projektima i programima, adhoc aktivnostima i zagovaranjima za prava roditelja i djece utjecale na pozitivne promjene u stavovima javnosti, kao i na promjene unutar sustava: stvaranje infrastrukturnih i zakonskih okvira za promjene dosadašnje prakse.

Misija Rode je mijenjati društvo u društvo odgovorno prema djeci, roditeljima, budućim roditeljima i obiteljima – informiranjem, educiranjem, aktivnim zagovaranjem i sudjelovanjem u procesima promjene, kao i poticanjem roditelja i ostalih društvenih skupina na preispitivanje postojećeg stanja i sudjelovanje u promjenama.

Roda je svojim djelovanjem postala bitan dionik u Republici Hrvatskoj u područjima ostvarivanja prava na adekvatnu rodiljnu naknadu i prava na rodiljni dopust, medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće i poboljšanja uvjeta rađanja, promociji, edukaciji i savjetovanju o dojenju, edukaciji i podršci roditeljima i budućim roditeljima, sigurnosti djece u prometu. Centralno su mjesto gdje se trudnice, rodilje i roditelji mogu obratiti za informacije s područja na kojima djeluju, kao i iznošenje iskustava, primjedbi i pritužbi.

U svim područjima rada djeluju u više smjerova – informiraju i educiraju ciljane skupine društva, aktivno (i aktivistički) utječu na promjene sustava te utječu na strukture vlasti kako bi se stvorili infrastrukturni, zakonski i ostali preduvjeti promjena koje smatraju nužnima u ostvarenju vizije: društva koje aktivno radi na ispunjavanju potreba te zaštiti i ostvarivanju prava djece, roditelja, budućih roditelja i obitelji u cjelini, uključujući pravo pojedinca na izbor utemeljen na znanju.

Po čemu pamtimo Rodu u K-zoni:

Udruga RODA surađivala je s K-zonom u okviru 9. Vox Feminae Festivala 2015. godine čija su tematska okosnica bile “zločinke”. Roda je suorganizirala panel ‘Položaj i problemi zatvorenica unutar zatvorskog sustava u Hrvatskoj’, 4.11.2015. u Dvorani Müller.

Više informacija o udruzi Roda doznajte na službenom webu.


Povezano