Objavljeno

RODA pokrenula svoj prvi online film festival

Udruga RODA objavila je na svojim službenim stranicama kako je u tjednu uoči Dana ljudskih prava odlučila omogućiti svim svojim korisnicama gledanje selekcije filmova o reproduktivnim pravima, iz perspektive ljudskih prava.

U sklopu Prvog online film festivala u organizaciji udruge Roda, možete pogledati selekciju od pet filmova. Neki su dostupni na internetu za slobodno gledanje, dok su za druge filmove producenti/ce odobrili/e gledanje tijekom ovog razdoblja.

U 19 h svaku večer RODA će na svojoj Facebook stranici objaviti link za gledanje filma koji je na rasporedu taj dan, te vas poziva da nakon gledanja filma sudjelujete u diskusiji u komentarima ispod objave.

Selekcija filmova 

Srijeda, 5. prosinca
“Sloboda porodu” (Freedom for Birth), Ujedinjeno Kraljevstvo, 2013.

“Sloboda porodu” šezdesetminutni je dokumentarac u kojem vodeći svjetski stručnjaci za porod, zajedno s međunarodnim odvjetnicima za ljudska prava, pozivaju na radikalne promjene odnosa prema rodiljama u svijetu. “Siguran porod bi trebao biti jedno od temeljnih ženskih ljudskih prava, no nažalost to nije slučaj za milijune žena i njihovih beba širom svijeta. Nema dovoljno ljudi koji bi mogli pomoći osigurati ovo pravo: postoji stvarna potreba za primaljama i svjetski vođe bi trebali ulagati u primaljstvo u njihovim zemljama. Nadam se da će ovaj film, kojeg RCM podržava projekcijom, pretvoriti stručnu skrb za roditelje u realnost za sve one žene koje joj u ovom trenutku nemaju pristup.” (Cathy Warwick, direktorica Royal College of Midwives (RCM), UK)

Film je na engleskom jeziku s titlovima na hrvatskom. Bit će dostupan 48 sati.

Četvrtak, 6. prosinca
Porod – sve ili ništa (Childbirth – All or Nothing), Ujedinjeno kraljevstvo, 2015.

Svaka osoba ima pravo na tjelesnu autonomiju, odnosno da sam/a odluči što će se dogoditi njenom tijelu, i to se ne mijenja u trudnoći.
BBC-ev dokumentarac “Porod – sve ili ništa”, prati četiri žene koje donose različite odluke o tome gdje i kako će roditi svoju djecu. Jedna želi planirani carski rez, druga želi roditi sama, bez intervencija, a dvije planiraju porod izvan rodilišta.

Četiri vrlo različite odluke, četiri vrlo različite žene, svaka sa svojom pričom.

Film je dostupan isključivo na engleskom jeziku.

Petak 7.12.
Između nas (Before I met you), Slovačka, 2017.

Hrabra slovačka redateljica Zuzana Limova snimila je dokumentarni film “Između nas” koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj, a vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudesan čin rađanja samo je rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i one primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti.

Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove, pa čak i silu, nego humanost. Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj.

Film ima titlove na hrvatskom jeziku, i bit će dostupan za gledanje 48 sati.

Subota 8.12.
Lice poroda (Face of Birth), Australija, 2014.

Dokumentarac “Lice poroda” australski je film u trajanju od 87 minuta. Kroz priče pet žena o jedinstvenim iskustvima trudnoća i poroda propituje se pravo žene na odlučivanje o mjestu i načinu donošenja novog života na svijet, ali i progovara o utjecaju intervencija na prirodni tijek poroda. Udruga Roda najveća je zagovornica poštivanja prava žena tijekom trudnoće i poroda kao fizioloških, a ne medicinskih događaja, koji će, ako se ne ometaju, donijeti neopisivu radost i snagu svima prisutnima i odagnati strah i sumnju koji su često prisutni u našim rodilištima.

Film ima titlove na hrvatskom jeziku, i bit će dostupan samo danas, u subotu, 8.12.

Nedjelja 9.12.
Porod d.o.o. (Business of Being Born), SAD, 2011.

Film “The Business of Being Born” svojevrsno je putovanje redateljice Abby Epstein i glumice Ricky Lake kroz koje propituju aktivno vođenje poroda u suvremenom SAD-u. Kroz film pokušavaju odgovoriti na pitanje: „Treba li se većina poroda promatrati kao prirodni životni proces ili je svaki porod potencijalni hitni medicinski slučaj?”. Ovaj film je prvi puta prikazan 2008. u New Yorku (SAD), a režirala ga je američka redateljica Abby Epstein, dobitnica nagrade na Sundance Film festivalu 2004.

Film je na engleskom jeziku, bez hrvatskih titlova.


Povezano