Objavljeno

Akcija pred Saborom: “Zbog ovog iskustva više ne želim roditi”

Foto: T.B./VF

Jutros je u organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda pred Hrvatskim saborom održana akcija čitanja svjedočanstava žena o nasilnim praksama u zdravstvenim institucijama koja su prikupljena u sklopu kampanje Prekinimo šutnju!

“Danas smo ovdje kako bismo prekinule šutnju, kako bismo donositeljima odluka prenijele poruku da je nužno hitno osuvremenjivanje i unapređivanje zdravstvenog sustava koji skrbi o reproduktivnom zdravlju žena,” kazala je Branka Mrzić Jagatić iz Rode.

Foto: T.B./VF

Izdvajamo neka od pročitanih svjedočanstava:

Doktorica me šiva na živo, vičem joj da me boli, a ona se dere na mene: ‘Što se dereš?!’

Šivana na živo uz riječi ‘Da vidimo kako medicinska sestra zna trpjeti’

Dva puta šivana međica na živo, usto rodila sam dva puta bez epiduralne, uz drip pa me nije toliko boljelo.

Porod mi je bilo najbolnije iskustvo. Puknuo mi je i dio crijeva od napora. Šivanje toga i međice bilo je bolno toliko da više nikad ne želim roditi. Posljedice imam još i danas. U otpusnom pismu ništa nije navedeno.

Konac mi prolazi kroz tkivo, a bolovi su gori od trudova. Sestra me miluje po licu i govori da moram izdržati. Dolazi doktor, skida šavove i ispočetka me šije. Bojim se vikati jer se bojim reakcije. I danas je ožiljak nepravilan i bolan. I onda me pitaju kad ću na drugo dijete, nikad.

Na partnerovo pitanje je li malena dobro, doktor je rekao: ‘A čujte, to vam je kao kod novog auta, nikada se ne zna’.

Dobila sam “kozmetičke šavove” da bih “bolje izgledala mužu”, barem je tako rekao mladi specijalizant kad me šivao na živo. Šavovi su popucali čim sam došla iz rodilišta doma.

Ginekolog koji me pregledao bio je ljut kao pas jer je krenuo kući i nedjelja je. Dere se na mene dok krvarim. Bez ikakvog objašnjenja trebaju li mi stvari i hoću li ostati u bolnici, odgovara mi: ‘Stvari ti neće sigurno trebati’, a na moje suze govori: ‘Što plačeš, to i nije bilo dijete’. Kiretaža je bila obavljena na živo, držale su me dvije sestre, nije bilo govora o anesteziji.

Normalno da boli kad hodate na dvije noge! Majmunice hodaju na četiri pa ih Amanje boli.

Doktorica mi je govorila da sam razmažena jer plačem.

Jučer ste izgledali kao leš kojeg su otkopali nakon sedam dana.

Foto: T.B./VF

“Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju”, poručile su aktivistkinje.

Foto: T.B./VF

Aktivistkinje su zatražile hitno donošenje akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena, a koji neće ostati na razini smjernica koje se primjenjuju selektivno i proizvoljno, kao do sada.

“Tražimo poštivanje prava žene kao osobe i kao pacijentice. Želimo okruženje u kojem je moguće obostrano povjerenje. Kako će pacijentice biti suradljive ako im se uskraćuje pravo na informaciju o medicinskim postupcima,” poručile su.

Slične akcije su održane i u Koprivnici i Rijeci.

Prekinimo šutnju! Aktivistice pričaju bolna iskustva iz bolnice!

Objavljuje Epodravina.hr u Petak, 19. listopada 2018.

Odrzale smo akciju javnog citanja #prekinimosutnju na Korzu. Dosta je nasilja! @ Rijeka, Croatia

Objavljuje Udruga PaRiterPetak, 19. listopada 2018.


Povezano