Akcija javnog čitanja traumatičnih iskustava žena u zdravstvenom sustavu

Foto: Roda, FB

Sutra, 19.10. u 9:00 ispred zgrade Hrvatskog sabora na Trgu sv. Marka u Zagrebu u organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda, a u sklopu kampanje #PrekinimoŠutnju održat će se akcija čitanja traumatičnih svjedočanstava žena o nasilnim praksama u institucijama zdravstvenog sustava.

Osim u Zagrebu, akcija će se odvijati u Koprivnici u 10:00h, Zrinski trg 6 (ispred knjižnice “Frana Galovića”) te u Rijeci u 11:00h, ispred Radio Rijeke na Korzu.

Svjedočanstva žena prikupila je udruga Roda, a čitat će ih aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče.

Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju.

Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost sada je na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah. Tražimo političku odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva, poručuju iz Rode.


Povezano