Akcija javnog čitanja traumatičnih iskustava žena u zdravstvenom sustavu

Foto: Roda, FB

19.10. ispred zgrade Hrvatskog sabora u organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda, a u sklopu kampanje #PrekinimoŠutnju, održala se akcija čitanja traumatičnih svjedočanstava žena o nasilnim praksama u institucijama zdravstvenog sustava.

Osim u Zagrebu, akcija se odvijala u Koprivnici, Zrinski trg 6 (ispred knjižnice “Frana Galovića”) te u Rijeci, ispred Radio Rijeke na Korzu.

Svjedočanstva žena prikupila je udruga Roda, a čitale su ih aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče.

Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju.

Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost sada je na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah. Tražimo političku odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva,

poručile su iz Rode povodom akcije.


Povezano