Objavljeno

Hrvatska dobiva prvu banku humanog mlijeka

Ministarstvo zdravstva i Ured UNICEF-a za Hrvatsku prošlog su tjedna povodom 27. Međunarodnog tjedna dojenja predstavili projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj čija se realizacija očekuje iduće godine u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Banke humanog mlijeka su neprofitne organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuciju humanog mlijeka, a organiziranjem banke humanog mlijeka osigurava se kvaliteta preživljavanja svoj prijevremeno rođenoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke – naglasila je na konferenciji za novinare pomoćnica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, Valentina Otmačić, navela je da se u Hrvatskoj godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb.

„Majčino mlijeko jedan je od najdragocjenijih resursa našeg planeta, ono je ključno za njihovo preživljavanje i razvoj. Ono je zlatni standard u prehrani najmlađih i od vitalne važnosti za svako, a posebno prijevremeno rođeno dijete,“ kazala je Otmačić.

Nacionalna koordinatorica za program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, Anita Pavičić Bošnjak, navela je da je u svijetu svako deseto novorođenče prijevremeno rođeno, a posebno su osjetljivi na različite bolesti i povećanu smrtnost. Godišnje u svijetu umire oko 1,1 milijun nedonošene djece.

Pavičić Bošnjak je navela procjenu Svjetske zdravstvene organizacije da dojenje i kontakt s kože na kožu može spasiti 450.000 nedonoščadi diljem svijeta.

„Majčino mlijeko ima značajnu ulogu u prehrani nedonoščadi ne samo zbog svojih nutritivnih prehrambenih vrijednosti, već i zbog imunološke zaštitne uloge. Djeca koja se hrane majčinim ili doniranim ljudskim mlijekom manje su sklona teškim infekcijama u novorođenačkoj dobi kao što su sepsa ili teška upala crijevne sluznice. Ta djeca imaju i bolji neurorazvojni ishodi, bolji kognitivni razvoj, a kasnije smanjenu učestalost pretilosti, dijabetesa i zaštitu od brojnih infektivnih bolesti“ kazala je Pavičić Bošnjak.

Put prema ovoj inicijativi osnivanja prve banke mlijeka u Hrvatskoj započela je udruga RODA 2012., a prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva 2018.-2020. otvaranje prve banke mlijeka očekuje se u 2018. godini.

U Europi danas ima 214 banaka mlijeka, a među susjednim zemljama najviše ih djeluje u Italiji, njih 30.

Procijenjena vrijednost ulaganja u ovaj projekt iznosi oko dva milijuna kuna. UNICEF će osigurati financijsku i tehničku podršku za ovu investiciju te će 9. i 10. rujna organizirati humanitarnu utrku Mliječna staza kako bi osigurali ‘start’ prve banke humanitarnog mlijeka u Hrvatskoj. Civilnodrustvo


Povezano