Objavljeno

Roda predstavila novu mobilnu aplikaciju za trudnice

Udruga Roda predstavila je novu mobilnu aplikaciju za trudnice, Expecting, vodič kroz trudnoću, porod i roditeljstvo koju je razvila s partnerima iz Češke i Slovenije u okviru Erasmus+ projekta.

Od svog osnutka, Roda se zalaže za mogućnost slobodnog, informiranog odabira u zdravstvenoj skrbi, posebno kad su u pitanju potpomognuta oplodnja, trudnoća, porod i babinje. No, da bi budući roditelji imali mogućnost informiranog odabira, trebaju im neutralne i točne informacije.

To je posebno izašlo na vidjelo tijekom kampanje #PrekinimoŠutnju za vrijeme koje je hrvatska javnost mogla, iz svjedočanstava žena o bolnim postupcima radi uskraćivanja anestezije, dobiti uvid u to koliko se malo prostora za informiranje i odlučivanje daje ženama.

Mobilna aplikacija Expecting značajan je korak ka povećanju razine znanja budućih roditelja o trudnoći, porodu i reproduktivnom zdravlju.

Expecting je proizvod suradnje vodećih udruga za roditelje iz Hrvatske, Slovenije i Češke koje su za potrebe izrade aplikacije spojile znanja samostalnih primalja, psihologinja, doula, savjetnica za nošenje djece i savjetnica za autosjedalice. Sadržaj mobilne aplikacije temeljen je na recentnim znanstvenim dokazima i praksama te na iskustvima roditelja. Aplikacija nije komercijalna, potpuno je besplatna i dostupna na hrvatskom, engleskom, češkom i slovenskom jeziku.

„Razviti aplikaciju za trudnice i njihove partnere s timom ljudi različitih profila i profesija bio je ogroman posao i izazov. No zadovoljne smo konačnim proizvodom i činjenicom da će trudnice u Hrvatskoj imati priliku doslovno na dlanu dobiti niz važnih informacija o zdravlju i trudnoći i porodu, ali možda važnije, o mogućnostima izbora tijekom poroda. Aplikacija je dinamična i redovito će se ažurirati sukladno interesima i povratnim informacijama korisnica,” kazala je voditeljica projekta Daniela Drandić iz Rode.

Rame uz rame sa stručnjakinjama iz Hrvatske, Slovenije i Češke radili su i stručnjaci i stručnjakinje hrvatske IT tvrtke Plava tvornica koja je bila zadužena za dizajn i razvoj aplikacije.

Aplikaciju možete preuzeti ovdje.


Povezano