Objavljeno

Ginekolozi naplaćuju besplatne preglede trudnicama

Pojedini hrvatski ginekolozi koji imaju ugovor s HZZO-om ilegalno trudnicama naplaćuju pregled u domovima zdravlja i ordinacijama koncesionara, piše portal Index.

Pacijentice, osiguranice HZZO-a iz Makarske i Karlovca, ovog ljeta prijavile su udruzi Roda ginekologe/inje koji su na redovnim pregledima tražili od trudnica plaćanje pregleda u gotovini, bez računa, iako su svi pregledi vezani uz trudnoću i porod pokriveni osnovnim zdravstvenim osiguranjem.

Nakon toga je Roda provela anketiranje trudnica, a najviše prijava stiglo im je iz Karlovca (41 prijava za pet različitih ordinacija) i Splita (31 prijava za deset različitih ordinacija), a uz to su dobile prijave iz Rijeke (19 prijava, četiri ordinacije), Čakovca, Duge Rese, Krka, Kutine, Makarske, Varaždina i Zagreba (7 prijava, pet ordinacija).

“Poziv smo objavile na Facebooku 3. rujna i u samo dva dana smo primile preko 150 prijava građanki. U najvećem broju slučajeva žene nisu dobile račun za usluge, pa čak i kad su ga zatražile”, rekla je Daniela Drandić iz udruge Roda, koja je sve prijavila nadležnim situacijama.

Ovo nije prvi put da Roda skreće pozornost institucija i javnosti na ovo pitanje. Prije tri godine, također potaknute prijavama građanki, napravile su sličnu anketu i prijavile slučajeve HZZO-u, Ministarstvu zdravstva, DORH-u, MUP-u i Poreznoj.

“Iz prijava možemo zaključiti da se isti problem ponavlja u istim gradovima i tri godine nakon prve ankete. Pozivamo osiguranice koje su imale slično iskustvo od 2016. godine do danas da putem ovog elektroničkog obrasca prijave svoj slučaj (anonimno) kako bismo dobile što potpuniju sliku stanja iz prakse”, rekla je Drandić.

“Naplata bez računa 100 kn svakog ultrazvuka na svakom pregledu, svakih mjesec dana. S obzirom na to da se ima pravo na 1-3 besplatni ultrazvuk te da sam tada bila u teškoj materijalnoj situaciji molila sam da mi prizna pravo na nekoliko besplatnih ultrazvuka. Nakon toga dobila sam uputnicu da u bolnici mogu ići na besplatni ultrazvuk i unatoč rizičnoj trudnoći, svaki sljedeći pregled je trajao doslovno 1-2 min te bi me bez konzultacija i ikakvog razgovora poslala van. Nakon toga sam promijenila ginekologa usred trudnoće,” rekla je za Rodu jedna od pacijentica.

U doba demografskih problema, financijsko iskorištavanje trudnica i njihovih obitelji iznimno je problematično. “Sukladno prijavama koje najčešće uključuju slučajeve gotovinske naplate usluga u iznosima od 100 do 200 kn, u prosječnoj smjeni jedna ordinacija može prikupiti 1.000-4.000 kuna gotovine. U mjesec dana ordinacija u kojoj dnevno cirkulira u prosjeku 10 trudnica ovom praksom naplate ‘na crno’ može, uz redovnu glavarinu, zaraditi od 20 do vrtoglavih 40 tisuća kuna,” rekla je Drandić.

Roda pacijenticama poručuje da zatraže račun svaki put kad plaćaju uslugu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, te da zatraže refundaciju u nadležnom uredu HZZO-a. Neizdavanje računa se može prijaviti nadležnoj poreznoj upravi.


Povezano