Objavljeno

Liječnici u Hrvatskoj ženama vrše kiretažu bez anestezije

Na Facebook profilu Vlade Republike Hrvatske u nedjelju, 9. srpnja, osvanula je poruka korisnice Facebooka koja se u svom obraćanju direktno obratila Vladi i ministru zdravstva, Milanu Kujundžiću, te ih zatražila da se javno očituju o zdravstvenoj usluzi koja joj je bila uskraćena prilikom obavljanja kiretaže u Petrovoj bolnici u Zagrebu.

Kako je navela u svom javnom obraćanju Vladi, Marija Dadić nedavno je imala spontani pobačaj, zbog kojeg je poslana na kiretažu u hitnu ambulantu Petrove bolnice. Riječ je o postupku čišćenja stijenki maternice kojim se u slučaju spontanog pobačaja sprječava jako krvarenje ili infekcija.

Dadić je primljena na postpunak kiretaže, ali joj tom prilikom nije dana nikakva vrsta anestezije, što znači da joj je postupak kiretaže obavljen na živo. Samo dva sata nakon postupka liječnici su je poslali kući, a nakon dva dana uslijedio je novi šok – ponovno su se javili bolovi, krvarenje i ugrušci, zbog čega se vratila u Petrovu bolnicu. Kiretaža nije obavljena pravilno, zbog čega je Dadić ponovno poslana na zahvat, ovaj put uz opću anesteziju.

U tekstu kojim se obratila Vladi Republike Hrvatske, Dadić je otvoreno postavila pitanje zašto joj tijekom prvog zahvata nije osigurana anestezija iako redovno uplaćuje zdravstveno osiguranje, na temelju kojega čak i prilikom manjih i bezopasnijih zahvata, kao što je popravljanje zuba, ima pravo na lokalnu anesteziju. Uz tekst, priložila je i peticiju, kojom od Vlade Republike Hrvatske zahtjeva da osigura da se u Petrovoj bolnici prilikom obavljanja kiretaže koristi anestezija. Peticiju je do sada potpisalo više od 900 osoba, koje su međutim istaknule kako je takvu peticiju potrebno napraviti i za ostale bolnice.

Ova je objava na stranici Vlade Republike Hrvatske u međuvremenu prikupila više od 6,000 reakcija i preko 400 komentara. U komentarima se, osim poruka podrške, pronašao i velik broj svjedočanstava žena koje su doživjele slično ili identično iskustvo u bolnicama diljem Hrvatske.

Unatoč tome što je ova objava na stranici Vlade u dva dana prikupila ogroman broj reakcija i komentara koji su se velikom brzinom proširili internetom, reakcija Vlade ili ministra Kujudžića u potpunosti je izostala.

Facebook objavu komentirali su i iz Udruge RODA, objavivši javno priopćenje na svom Facebook profilu.

“Raširena praksa kršenja kliničkih smjernica i provođenja bolnih zahvata u liječenju bez primjene anestezije ili odgovarajuće analgosedacije, često je povezana s reproduktivnim zdravljem upravo žena – od kiretaže iz najnovijeg primjera do šivanja međice nakon poroda i aspiracije folikula na jajnicima tijekom postupka izvantjelesne oplodnje (IVF).

Kiretaže “na živo” u našim bolnicama predstavljaju ozbiljno nepoštivanje stručnih smjernica u liječenju, uskraćivanje prava na najbolju medicinsku skrb i kršenje svih prava pacijentica. 

Obavljanje malih kirurških zahvata vezanih uz reproduktivno zdravlje žena bez primjene odgovarajućeg obezboljenja (anestezije), uz sve navedeno, predstavlja i (namjerno?) propuštanje zaštite žena od nepotrebne patnje i boli, te se kao takvo može označiti kao diskriminacija na temelju spola, jer pitanje je – bi li se ovi bolni zahvati vršili “na živo” nad muškarcima.

Roda oštro osuđuje ovakve nestručne, nehumane i diskriminirajuće prakse. Pozivamo na dosljednu primjenu stručnih kliničkih smjernica prilikom zahvata vezanih uz spontani, ali i namjerni prekid trudnoće, na informiranje pacijentica o opcijama medicinske skrbi, kao i osiguranje mogućnosti izbora načina provođenja zahvata.” naveli su iz udruge RODA. 

Kao što je napisala i jedna od korisnica Facebooka, postavlja se pitanje na koji način ova država i njezina Vlada brinu o zdravlju svojih građanki i koliko im je stalo do porasta nataliteta kada ženama uskraćuju pravo na osnovnu zdravstvenu skrb?


Povezano