Objavljeno

Zajedničkim naporima za reproduktivno zdravlje i podršku roditeljstvu osoba s invaliditetom

Foto: RODA

U Zagrebu je 9. i 10. travnja 2019. održano dvodnevno strateško planiranje na temu reproduktivnog zdravlja i prava žena s invaliditetom te podrške roditeljstvu osoba s invaliditetom.

U planiranju su sudjelovale: RODA – Roditelji u akciji, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Centar za razvoj vrijednosti, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije te Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Strateško planiranje inicirala je RODA, potaknuta činjenicom da su spolnost, brak i roditeljstvo osoba s invaliditetom, a posebice pitanja reproduktivnosti i majčinstva žena s invaliditetom, u hrvatskome društvu još uvijek tabu teme, kako navodi i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u predgovoru istraživanju Majčinstvo i žene s invaliditetom (RODA, 2016.).

“Nakon što smo u rujnu 2016. predstavile istraživanje, prilagodile smo neke edukativne materijale koje je RODA već imala za slijepe i gluhe žene (npr. brošure o dojenju, trudnoći i porodu i roditeljstvu). No, u razgovoru s Pravobraniteljicom smo zaključile da nedostaje jedan strateški dokument, nešto što bi služilo kao nit vodilja, ne samo nama, nego svim udrugama koje se bave tim područjem,” rekla je Branka Mrzić Jagatić, koordinatorica programa u RODA-i.

Zahvaljujući podršci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održan je dvodnevni trening, koji će rezultirati strateškim i operativnim planom koji bi trebao biti predstavljen na konferenciji “Žene s invaliditetom” krajem svibnja.

“Kad dovršimo dokument, strateški ciljevi i aktivnosti koje planiramo poduzeti u iduće tri godine bit će javno objavljeni tako da svaka udruga koja želi može preuzeti i provoditi neke od aktivnosti, u skladu sa svojim mogućnostima,” kazala je Mrzić Jagatić.


Povezano