Objavljeno

Dobitnice WoW nagrada za strašne žene u Sloveniji, Makedoniji i Irskoj

Dobitnice WoW nagrade u Sloveniji: No Border Craft, Sabina Zorec, Urška Breznik, ČIPke (foto: Azadeh Hashemzadeh)

Makedonska organizacija Tiiiit! Inc., slovenska organizacija Mesto žensk i irska Outlandish Theatre Platform ove su godine, u partnerstvu s K-zonom, po prvi put organizirale dodjelu nagrada WoW za strašne žene.

Među 33 nominirane žene i djevojke iz Sjeverne Makedonije koje su doprinijele borbi za rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost u zajednici, peteročlani žiri odabrao je pet dobitnica.

One su: Enise Demirova, aktivistkinja za romska prava; Ružica Josifovska, poznata jugoslavenska slikarica i profesorica likovne kulture; Irena Popovska, novinarka i osnivačica Centra za prava osoba s invaliditetom PRKOS; Nataša Boškova, odvjetnica fokusirana na područje nediskriminacije, seksualnih i zdravstvenih prava i rodne ravnopravnosti; Vaska Mojsovska, prva žena na čelu Nacionalnog udruženja poljoprivrednika (NFF) i borkinja za prava i osnaživanje ruralnih žena.

Cilj ove inicijative bio je obilježiti Osmi mart, što vjerujemo da je dobra prilika za vrednovanje, populariziranje i povećanje vidljivosti postignuća svih nominiranih žena i djevojaka koje su svojim djelovanjem ostvarile pozitivne društvene promjene,” kazale su organizatorice.

Dobitnice WoW nagrade u Makedoniji

U Sloveniji je bilo čak 120 nominiranih pojedinki ili kolektiva, a peteročlana komisija odabrala je pet dobitnica, uz sljedeće objašnjenje:

“Kada smo odabirale pet dobitnica WoW nagrade, vodila nas je želja da obuhvatimo raznolikost praksi i tema koje zahtijevaju veću pozornost, da prednost damo kolektivima (a ne pojedinkama) i da doprinesemo vidljivosti osoba i skupina koje imaju ograničeni pristup javnom prostoru. WoW borkinje su naša inspiracija za svakodnevnu borbu protiv ugnjetavanja i točka našeg povezivanja u borbi za stvarnu jednakost. Radujemo se njihovim novim bitkama, koje će, nadamo se, biti zajedničke.”

Dobitnice WoW nagrada u Sloveniji su: pionirka rada sa zatvorenicama i korisnicama droga Sabina Zorec; direktorica zavoda Pekarna Magdalenske mreže Urška Breznik; inicijativa za žene s osjećajem za tehnologiju, znanost i umjetnost ČIPke; samoorganizirani kolektiv No-Border Craft koji se bori protiv rasizma, seksizma i za otvorene granice; i kultna feministička radio emisija Sektor Ž.

Dobitnice WoW nagrade u Irskoj

Dobitnice u Irskoj odabrala je WoW grupa zajedno s vanjskim panelom, prepoznavši njihovo inspirativno i intersekcionalno grassroot djelovanje i postignuća u polju rodne ravnopravnosti i društvene pravednosti.

One su: Mavis Ramazani, samohrana majka koja je preživjela obiteljsko nasilje i aktivistkinja koja radi s izbjeglicama i tražiteljima azila; Caoimhe Butterly, edukatorica, volonterka, autorica dokumentaraca, samohrana majka i psihoterapeutkinja; Catherine Joyce, aktivistkinja za ljudska prava s 30-godišnjim iskustvom; Marie Mulholland, aktivistkinja za ženska prava koja se bavi zagovaranjem, radom u zajednici i zaštitom žrtava obiteljskog nasilja; te Éadaoin Kelly, ravnateljica osnovne škole u Dublinu koja je poznata po uključivosti i velikom udjelu djece koja dolaze iz etničkih manjina.


Dodjela nagrada za Strašne žene godine – Fierce Women WoW Awards, dio je aktivnosti projekta Women on Women koji zajednički provode Mesto žensk u Sloveniji, Prostor rodne i medijske kulture K-zona u Hrvatskoj, Tiiit Inc. u Makedoniji te Outlandish Theatre Platform u Irskoj. Aktivnosti sufinancira Europska unija iz programa Kreativna Europa.


Povezano