Objavljeno

No-Border Craft – kukičanje bez granica

Foto: Andraž Rožman

No-Border Craft je samoorganizirana inicijativa koja okuplja lokalne žene, izbjeglice i tražiteljice azila u Sloveniji, a jedna je od dobitnica WoW nagrade za strašne žene u Sloveniji. Kolektiv se bori protiv rasizma, seksizma i zatvorenih granica izgradnjom sigurnog prostora i mreže podrške, organiziranjem kulturnih i društvenih događanja te poticanjem alternativne ekonomije.

Za početak, što vam znači ova nagrada?

To je priznanje za ono čime se bavimo i pohvala nevidljivom svakodnevnom organiziranju kojim se ostvaruju neprimjetne ali divne promjene za sve one koji su uključeni.

Kada i kako je kolektiv nastao i koje vrijednosti promiče?

Naš kolektiv je samoorganizirana autonomna grupa (koju ne financira nijedna udruga, projekt ili institucija) koja se zasniva na nehijerarhijskoj suradnji, antikapitalizmu, antirasizmu (protiv svih granica), međusobnoj pomoći i sestrinstvu. Počele smo se okupljati u proljeće 2016. u Društvenom centru Rog, autonomnom prostoru u Tovarni Rog u Ljubljani, jer nam je trebao siguran prostor za žene* unutar zajednice da se zauzmu za sebe i ostvare svoje želje i potrebe.

Tko sve sudjeluje u radu kolektiva?

Članstvo je fluidno, u pokretu, neprekidno se mijenja ovisno o ženama koje susrećemo. Velik dio kolektiva čine lokalne žene: sveučilišna profesorica, umirovljena odgajateljica u vrtiću, umirovljena profesorica matematike i tjelesnog, arhitektica, socijalna radnica, kazališna izvođačica – većina njih nalazi se u prekarnoj poziciji, a neke imaju i značajno političko i aktivističko iskustvo. Drugi dio kolektiva čine žene “u pokretu” – one koje su u Sloveniji jer su tražiteljice azila ili im je dodijeljena međunarodna zaštita i one koje su otišle iz Slovenije, nastavile svoje putovanje i sada razmjenjujemo fotografije, poruke, darove ili se posjećujemo. Članice kolektiva iz te druge kategorije trenutno su: frizerka s troje djece, studentica poslovne administracije, studentica anglistike i njezina majka, majka petero djece, fotografkinja i izvedbena umjetnica. I nikad ne znamo tko će se možda pridružiti idućem sastanku, a tko će otići.

Kakve sve aktivnosti organizirate?

Ono što je vidljivo: susreti različitih žena koje zajedno kukičaju i druže se, buvljaci s popratnim kulturnim događanjima, radionice razmjene vještina i znanja, podizanje svijesti o zemljama iz kojih dolaze članice koje su “u pokretu”. Ono što je nevidljivo: priprema i pružanje podrške u procesu traženja azila, praćenje kod liječnika ili u školu, čuvanje djece, prevođenje, ispunjavanje papirologije, informiranje o pravima, umrežavanje, zajednička priprema obroka, učenje plivanja, prikupljanje donacija za putne troškove, zagovaranje prava na kretanje.

Foto: Pekarna Magdalenske mreže/Facebook

Što nam možete reći o službenoj integracijskoj politici u Sloveniji?

Slovenska politika integracije duboko je ukorijenjena u migracijskoj politici Europske unije, koja se temelji na eksternalizaciji granica, nasilnom vraćanju izbjeglica, sprečavanju slobode kretanja i zatvaranju ljudi u velike kampove s nehumanim životnim uvjetima. Uloga slovenske vlade i njenog represivnog aparata je spriječiti i ograničiti pristup procesu traženja azila i, posljedično, iskorištavanje tog procesa za daljnje dehumaniziranje i ugnjetavanje ljudi. Važno je biti svjestan toga jer onda postaje jasno da je integracija proces koji je dostupan samo odabranoj nekolicini, nakon što ih je sustav potpuno iscrpio i izmučio. Službeni programi integracije obiluju birokratskim preprekama, nedostatni su (nakon dvije godine vladine potpore, ostajete bez ičega, bez obzira na to možete li platiti najamninu i možete li prehraniti obitelj), temelje se na asimilaciji (nauči jezik i prihvati bilo koji posao koji ti je ponuđen) i egzotizaciji (ideja kulture kao kostimografije i zabave). Također, osmišljeni su u skladu s normom bijelog zapadnog muškarca (žene s djecom u potpunosti su isključene s tržišta rada, a muškarci su, bez obzira na stupanj obrazovanja, prisiljeni raditi za minimalac ili manje od toga u užasnim uvjetima, na poslovima koji nemaju nikakve veze s njihovim kvalifikacijama).


Dodjela nagrada za Strašne žene godine – Fierce Women WoW Awards dio je aktivnosti projekta Women on Women koji zajednički provode Mesto žensk u Sloveniji, Prostor rodne i medijske kulture K-zona u Hrvatskoj, Tiiit Inc. u Makedoniji te Outlandish Theatre Platform u Irskoj. Aktivnosti sufinancira Europska unija iz programa Kreativna Europa.


Povezano