Objavljeno

ČIPke – siguran prostor za žene u znanosti i umjetnosti

Foto: Hana Jošić

* Č I P k e

1. čipka: fini komad ukrasne tkanine s očicama, izrađen kukičanjem ili vezenjem

2. čip: komadić kristala poluvodiča (od silicija, bakra ili aluminija) na koji se utiskuje sklop ili više sklopova koji čine elektronički integrirani krug

3. čipke (eng. laces): skraćeni množinski oblik prezimena britanske matematičarke iz 19. stoljeća Ade Lovelace, koja je napisala prvi računalni algoritam

Jedan od kolektiva kojem je dodijeljena WoW nagrada u Sloveniji su ČIPke, inicijativa za žene s osjećajem za tehnologiju, znanost i umjetnost osnovana 2013. godine. ČIPke su nagrađene za ustrajanje u feminističkoj politici stvaranja sigurnih prostora za žene i djevojke koje bi inače puno teže dobile pozornost, znanje i priznanje u rodno miješanim grupama u području suvremene tehnologije i umjetnosti.

O ČIPkama smo razgovarale s Petrom Vanič, producenticom laboratorija Rampa na Zavodu Kersnikova.

Kako je osnovana inicijativa?

Inicijativa ČIPke djeluje pod okriljem laboratorija Rampa u okviru Zavoda Kersnikova, a nastala je na poticaj umjetnika i programera Luke Prinčiča, koji je kao programski voditelj Kiberpipe (prethodnice Rampe) 2011. i 2012. pozvao na suradnju intermedijske umjetnice Sašu Spačal i Idu Hiršenfelder. Inicijativa se zasniva na praktično-obrazovnom programu koji uključuje višednevne radionice open source programa, elektronike, grafičkog oblikovanja, robotike, nosive tehnologije, zvuka, biotehnološki usmjerenih praksi, itd. 

Grupa se sastaje svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu od 17h do 20h u Rampi. Otvoreni laboratoriji, kako zovemo te susrete, namijenjeni su međusobnom učenju, usavršavanju znanja koja su sudionice stekle na radionicama i razvoju novih ideja. Sudionice su različitih dobi – dolaze nam srednjoškolke i studentice, ali i starije žene koje već rade u ovom području ili samo traže inspiraciju. U Rampi su im dostupni osnovni materijali, alati, ali i pomoć i potpora u smislu stručnog znanja. Razvoj zanimljivih ideja također podržavamo kroz prijave na različite natječaje te pružanjem kustoske ili produkcijske podrške. U grupi su dobrodošla bilo kakva pitanja, komentari, želje i vizije. Susreti grupe otvoreni su za sve žene.

Koje vrijednosti promiču ČIPke?

Najvažnija vrijednost zasigurno je poticanje djevojaka i žena na aktivno uključivanje u intermedijsku/istraživačku umjetnost i u znanstveno-tehnička zanimanja. Uz to, upozoravamo na negativnu, ali i pozitivnu diskriminaciju žena u tim područjima. Članice inicijative poručuju svima da mi žene možemo jednako dobro razumjeti logiku elektroničkih sklopova, programirati, pilotirati nove tehnologije i dati perspektive na tehnička zanimanja koja nadilaze rodne podjele. Zato u Rampi snažno potičemo sudjelovanje, grupni rad, razmjenu znanja i međusobno učenje.

Foto: Hana Jošić

Što sve uključuje praktično-obrazovni program? Kome su namijenjene aktivnosti?

Program se sastoji od četiri višednevne radionice godišnje, koje najčešće vode umjetnice iz inozemstva, ali i Slovenije. Bavimo se različitim temama kao što su senzorika, e-tekstilije, programiranje, zvuk, istraživanje organskih materijala, nosive tehnologije, umjetna inteligencija i slično. Tijekom godine također organiziramo kraće, jednodnevne radionice i pritom potičemo aktivne članice ČIPki da se razvijaju u područjima koja ih zanimaju te da podijele svoja znanja i otkrića, zatim različita predavanja i predstavljanja te obavezno krajem godine imamo preglednu godišnju izložbu inicijative, na kojoj prezentiramo sve što su naše članice radile tijekom godine.

Aktivnosti koje organiziramo namijenjene su svim djevojkama od 15 godina nadalje i ženama koje zanimaju teme koje sam već spomenula, razvoj ideja, istraživanje, stvaranje na sjecištu znanosti i umjetnosti, upoznavanje umjetnica i drugih zanimljivih žena iz znanstveno-tehničkog područja. Za sudjelovanje na radionici nije potrebno predznanje, samo interes i želja za stvaranjem i istraživanjem.

U programu mogu sudjelovati samo žene – zašto?

Da, samo žene i djevojke. Već na samom početku javila se ideja da želimo uspostaviti siguran prostor za žene koje se interesiraju za tehnička znanja. Kao što znamo, žene su u tim područjima u manjini i često su izložene podsmjehu ili uvredljivim komentarima, stoga nam se činilo važnim da kreiramo okruženje u kojem se osjećaju dobro i u kojem nijedno pitanje neće biti smatrano glupim.

ČIPke su feministički projekt jer prepoznajemo da žene teže ulaze u područja znanosti i tehnologije. Zapravo, već se kroz rani odgoj dječake usmjerava u tom smjeru i percipira ih se kao talentirane za znanost i tehnologiju, dok djevojčice navodno zanimaju neke druge stvari. ČIPke zato nastoje potaknuti raspravu o takvim predrasudama i istovremeno pružiti prostor u kojem djevojke i žene mogu razgovarati o ovim temama bez ustručavanja i srama. Odbacujemo predrasude o “ženskim zanimanjima” i pokušavamo osnažiti žene koje se ne usude uključiti u područja vezana uz tzv. mušku tradiciju zanimanja.

Foto: Hana Jošić

Zašto vam je u radu važna interdisciplinarnost?

ČIPke su proizašle su suvremene istraživačke umjetnosti i interdisciplinarnost je jedan od glavnih aspekata svih projekata u Kersnikovoj. Znanost se brzo razvija i umjetnice/umjetnici imaju na raspolaganju čitavu paletu mogućnosti povezivanja znanstvenih otkrića i umjetnosti. Sve je prisutnije shvaćanje, osobito u visokom obrazovanju, da sveobuhvatno razumijevanje problema današnjice zahtijeva interdisciplinarni pristup. Zato želimo uspostaviti okruženje interdisciplinarnog sudjelovanja, inovativnih pristupa i prijenosa znanja. Različite discipline generiraju različite ideje, što može dovesti do inovacija. Čak i obrazovni modeli koje razvijamo zasnivaju se na takvom pristupu, koji omogućuje mladima da razvijaju kritičko mišljenje, kognitivne sposobnosti i mogućnost razumijevanja različitih perspektiva na određenu temu ili problem.

Ne mogu zamisliti da bilo koji projekt u Kersnikovoj nije interdisciplinaran. To je naša misao vodilja i u budućnosti će samo jačati. Moramo osnažiti mlade kako bi se mogli nositi s budućim izazovima te ih poticati da otkrivaju svoje potencijale, kreativno mišljenje i inovativnost. Inicijativa ČIPke nije u tom smislu iznimka, dapače, ona je puno više od sigurnog prostora za razmjenu znanstvenih i tehničkih znanja i praksi među ženama. Zbog sadržaja i feminističkog pristupa ČIPke su ključna sastavnica cjelokupnog obrazovanog procesa u Kersnikovoj, koji u budućnosti namjeravamo dalje razvijati i nadograđivati.

Foto: Hana Jošić

Da imate na raspolaganju sva sredstva koja želite, što biste (još) voljele raditi?

To je zanimljivo pitanje! Jasno, i dalje bismo radile ovo što sad radimo jer nam to pričinja veliko zadovoljstvo, ali bismo cijelu priču brzo podigle na višu razinu. Međutim, morale bismo unutar grupe raspraviti o tome kako upotrijebiti sredstva. Ono što bismo sigurno željele je obogatiti program, pozvati više autorica, organizirati više radionica, nabaviti više specifičnih materijala za rad i opreme te produkcijski podržati žene koje se žele profesionalno razvijati kao istraživačice ili umjetnice. Pokrenule bismo program rezidencija, a članice inicijative poslale na usavršavanje kod naših partnerskih institucija u inozemstvu. Dobro smo umrežene pa bi dublja i konkretnija razmjena znanja bila i više nego dobrodošla. Već imamo biotehnološki laboratorij za umjetničko istraživanje živih sustava, a da imamo potrebna sredstva uspostavile bismo i laboratorij za razvoj i istraživanje materijala. Osigurale veći prostor s galerijom u kojem bismo radile svaki dan. Poradile na promidžbi i vidljivosti te pokušale doprijeti do djevojčica i djevojaka koje zanima STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics), ali ih sputavaju predrasude. Ima puno toga, a neke od tih želja i ideja sigurno ćemo i ostvariti!

Dodjela nagrada za Strašne žene godine – Fierce Women WoW Awards dio je aktivnosti projekta Women on Women koji zajednički provode Mesto žensk u Sloveniji, Prostor rodne i medijske kulture K-zona u Hrvatskoj, Tiiit Inc. u Makedoniji te Outlandish Theatre Platform u Irskoj. Aktivnosti sufinancira Europska unija iz programa Kreativna Europa.


Povezano