13. Vox Feminae Festival

Ilustracija: Anja Sušanj

Jesenskom festivalskom rasporedu u Zagrebu i ove se godine pridružuje Vox Feminae Festival, koji od 27.9. do 6.10. pod svojim okriljem donosi niz umjetničkih izvedbi, izložbi, predavanja i radionica u autorstvu domaćih i inozemnih strašnih i kreativnih žena. Ujedno, radi se o finalu VFF festivala u dosadašnjem obliku jer ga od iduće godine očekuje ponešto izmijenjen tematski okvir i fokus.

Umjetnički program 13. VFF-a otvaraju Karla Crnčević i Lucija Bužančić razbijenim dokumentarcem ‘Na brdu _ skice za izmještanje’ u BAZI (Adžijina 11) 27.9. u 20h. Njihov audio-vizualni postav svojevrsna je dubrovačka anti-razglednica: dok se sve pretvara u ugostiteljsku servilnost i profit, jedna žena na brdu ponad Dubrovnika, umjesto grada koji bi trebao preuzeti odgovornost, brine o 400 napuštenih pasa samoorganiziranih u čopore, prethodno izmještenih sa sada ‘čistih’ dubrovačkih ulica. Osim društvene kritike, postav se bavi izlagačkim politikama i problematikom filmske proizvodnje, festivalizacijom medija i vidljivošću dokumentarnog filma.

Važno gostovanje ovogodišnjeg VFF-a ono je u suradnji sa slovenskim festivalom Mesto žensk, s kojim će se premijerno postaviti izvedba Nataše Živković ‘SINE’ – pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u izvedbenoj formi, fasciniran slikama i pričama zakletih djevica ili virdžina iz nedostupnih područja Crne Gore, Albanije, Kosova i Metohije – a na rasporedu 2.10. u KunstTeatru (Dubovačka 1) s početkom u 18h.

Ovogodišnji VFF poseban naglasak stavlja na dob, te posljednično na mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca. Na tom tragu Lidija Vasiljević i Ana Blaževa predstavit će publikaciju ‘Od melankolije do pobune – emocionalno mapiranje ljevice i feminizma’, Slavenka Drakulić održati čitanje svoje posljednje knjige ‘Nevidljiva žena’ na temu starenja, dok će se Andrea Kaštelan i Arijana Lekić Fridrih fokuirati na priče žena starije životne dobi projekta ‘Od5do95’. Za najmlađe, i sve koje se tako osjećaju, organizira se i premijera kamišibaj predstave ‘Duga’ nastale po predlošku Dinka Šimunovića; čiji su autori Relja Dušek i Vera Pfaff iz udruge Kozlići a ilustratorica akademska slikarica Iva Višošević.

Bogatim filmskim programom ove godine dominiraju domaće autorice i autori, a u suradnji s Hulahopom otvara ga najvažnije ostvarenjem hrvatskog filma u 2019. godini: dokumentarno-igranim film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ (r. Dana Budisavljević) – kojeg zagrebačka publika premijerno može pogledati 2. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 20h. 

Filmski program potom selimo u Dokukino KIC iz čijeg programa izdvajamo tematski blok o (mentalnom) zdravlju: Lijek (r. Ana Opalić) / ‘Dani ludila’ (r. Damian Nenadić) / Susjedi (r. Tomislav Žaja); tematski blok domaćeg LGBTIQ filma: ‘Peti kat lijevo’ (r. Renata Lučić) / ‘Doma za Božić’ (r. Tomislav Đurinec) / Trešnje (r. Dubravka Turić), tematski blok o glazbenicama ‘Ženski bend’ (Marilina Giménez) uz nastup domaće glazbenice Miriam te tematski blok kompleksnih obiteljskih i intimnih odnosa: Glavno jelo’ (r. Kristina Barišić) / ‘Dopovit će Rex’ (r. Josip Lukić) / ‘Kolko god nas noge nose’ (r. Renata Lučić) / ‘Tina&Sendy’ (r. Hani Domazet) / ‘IKEA for YU’ (r. Marija Ratković Vidaković, Dinka Radonić). Sve to uz diskusije s redateljima/cama koje vode Antonela Marušić i Hana Sirovica te još mnogo toga iz recentne međunarodne filmske produkcije. Sve projekcije u Dokukinu su besplatne!

Novost ovogodišnjeg VFF-a je i online selekcija s odabranim filmskim naslovima koji će se moći pogledati ekskluzivno na portalu Voxfeminae.net!

Ne zaboravite i radionice! Jer u suradnji s Evom Simonom Kulenović (kreARTionice) organiziramo radionicu Art kao start gdje kroz elemenate art terapije slušamo poruke vlastite kreativnosti. S druge pak strane, s Mašom Žarnić uplovite u svijet snova i protumačite svoje “pismo sna” na Analizi snova uz pomoć metoda ekspresivne art terapije.

RASPORED PROGRAMA:

02.10. Srijeda

Dizajn i grafičku obradu ovogodišnjeg identiteta VFF-a potpisuju Anja Sušanj i Studio Mikser.

Zahvaljujemo organizacijskoj i logističkoj podršci našim partnerima/cama: Dokukino / Restart & KIC, Kunst Teatar, BLOK, Centar za ženske studije, Booksa, Hulahop, More Magnets, Mesto žensk, Kozlići.

Financijski podržavaju: Ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Hrvatski audio-vizualni centar // Sponzorska podrška: ACT Printlab, ERSTE

Vidimo se na 13. VFF-u!


Povezano