Kozlići: Duga

Premijerno za VFF 2019. izrađene su ilustracije te dramatiziran tekst na predložak pripovijetke Duga Dinka ŠIMUNOVIĆA (Knin, 1. rujna 1873. – Zagreb, 3. kolovoza 1933.). Priča na vrlo moćan način progovara o sudbini djevojčica i žena u ruralnim područjima te, ukratko, prati život djevojčice Srne koja silno želi postati dječakom ne bi li se izvukla iz društveno nametnutih normi u kojima djevojčice ne smiju trčati, igrati se, vikati niti izlaziti iz kuće za dana. Srna to toliko silno želi da, naivna, povjeruje u legendu da se djevojčice pretvaraju u dječake ako prođu ispod duge što dovodi do njezinog tragičnog stradavanja.

Predivne ilustracije napravila je akademska slikarica Iva VIŠOŠEVIĆ u tehnici akvarel. Slike vjerno dočaravaju Šimunovićeve pejzaže vinograda, sela i rijeke u kojoj se smiju kupati – samo dječaci. 


KOZLIĆI su rezultat dugogodišnjeg rada osnivača udruge u različitim organizacijama u kulturi te suradnji na brojnim umjetničkim manifestacijama kroz koje se kontinuirano promišljalo o drugačijim i inovativnim projektima za djecu i mlade. Udruga je osnovana s namjenom približavanja sadržajnog kulturnog programa djeci i mladima. Područje djelovanja Kozlića je kultura i umjetnost te demokratska i politička kultura s posebnim naglaskom na promicanje društvene solidarnosti. Osnovni cilj udruge je poticanje kreativnog razvoja djece i mladih, poticanje socijalne jednakosti u društvu kroz različiti kulturno-obrazovni program te stvaranje dodatnog kulturnog programa za djecu i mlade.

Osnivači udruge, Relja DUŠEK i Vera PFAFF na istraživačkom su putovanju u Japan otkrili jednostavan, a opet upečatljiv način pripovijedanja kroz tradicionalni japansko kamišibaj kazalište. Kozlići su već, s velikim uspjehom,  nastupali u osnovnim školama i vrtićima, te na brojnim manifestacijama i festivalima uključujući i čuveni Ogulinski festival bajki. Stalni su suradnici Društva kamišibaj Slovenije pa nastupaju i na međunarodnim festivalima. U listopadu 2019. godine odlaze u Meksiko upravo s pričom Duga.

Suradnja sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba te Hrvatsko društvo tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih rezultirala je ciklusom kamišibaj priča na znakovnom jeziku.

Kozlići su prva hrvatska članica uglednog međunarodnog društva IKAJA – The International Kamishibai Association of Japan sa sjedištem u Tokiju.


Povezano