Od5Do95: Virtualni muzej ženske usmene povijesti

‘Od5Do95’ je multimedijalni umjetnički projekt posvećen prenošenju ženskih priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju kako je biti žena u Hrvatskoj te po čemu se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka, pri čemu svaka od protagonistica simbolično predstavlja jednu godinu života- od 5 do 95 godina. Na ovoj tribini naglasak će biti na pričama žena starije životne dobi, važnim događajima koji su ih obilježili, majčinstvu, (ne)ostvarenim ambicijama, položaju žena nekad i sad…

Osim samih priča, projekt uključuje i niz drugih sadržaja poput foto galerije predmeta iz osobne ženske povijesti protagonistica, galerije fotografija koja se bazira na linkovima i citatima vezanim uz broj koji predstavlja dob protagonistice ili fotografije ili snimke ženskih ruku kao svojevrsnog ženskog arhetipa. Svi su sadržaji dostupni na web stranici i YouTube kanalu. Projekt se kontinuirano provodi od 2016. godine, a trenutno je na platformi dostupno 110 video epizoda.


Andrea KAŠTELAN rođena je u Splitu. Godine 2014. završila je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video, a 2018. godine završila je diplomski studij Filmskog i video snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 

Arijana LEKIĆ-FRIDRIH je rođena u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu i diplomski studij Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Djeluje u području filma i video umjetnosti.


Tribina je organizirana u suradnji s projektom ‘Trešnjevački seniori: Zreli za umjetnost’ koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Povezano