Nataša Živković: SINE

“Žena je vreća stvorena da izdrži.” – Lekë Dukagjini, Kanun, tradicionalni srednjednjevjekovni albanski zbornik zakona i propisa

“#Neželjena. To je ime mnogih djevojčica u našoj Crnoj Gori.” – s plakata kampanje protiv selektivnog abortusa Centra za ženska prava u Crnoj Gori, 2017.

“Preminula posljednja crnogorska virdžina. Posljednja joj je želja da je na obiteljskom groblju obilježe kao jedinog preživjelog “sina” njenog oca.” – Blic, 2.8.2017.

“Sine!” – kaže mi bliska rodica kad ju posjetim u Crnoj Gori.

Performans SINE pokušaj je antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u izvedbenoj formi, fasciniran slikama i pričama zakletih djevica ili virdžina iz nedostupnih područja Crne Gore, Albanije, Kosova i Metohije. Rupa u sustavu koji ostaje isti sustav. ‘Drag-odgovor’ na pitanje opstanka u muškom svijetu koji nas pita u kakvom svijetu živimo.


Nataša Živković svestrana je umjetnica kreativna u različitim područjima izvedbenih umjetnosti: od suvremenog plesa do kazališta i performansa. Samozaposlena je plesačica, glumica, koreografkinja i mentorica. Od 2006. Redovito sudjeluje u produkcijama Via Negative. Članica je No! Training Lab ima kojeg vodi Katja Legnin, te je s-ukreirala niz projekta u produkciji Emanata. U 2016. Su-kreirala je perofrmanse ‘If You’re Happy (Bunker)’, ‘In the Back of Time (Puppet Theater Ljubljana)’ and ‘Just in appearance sometimes as everyone else’ (Emanat). 2018. Primila je nagradu Ksenija Hribar za izvanredna postignuća na području suvremenog plesa. Njen posljednji autorski projekt ‘SINE’ (Mesto žensk) dobitnik je glavne nagrade ACT Festivala u Bilbaou.


Izvedba: Nataša Živković, autorica
Sudjeluju: Spazam Orgazam, Entity (House of Flamingo)
Dizajn scene i scenografija: Lenka Đorjević
Dizajn svjetla i tehnička direkcija: Špela Škulj
Fotografija: Nada Žgank
Savjetnica: Teja Reba
Izvršna producentica: Eva Prodan
Produkcija: Mesto žensk / City of Women
Ko-produkcija: Bunker – Old Power Station
Zahvale: Maska i Mladinsko Kazalište


Projekt je realiziran kroz podršku Kreativne Europe, Ministarstva kulture Republike Slovenije i Grada Ljubljane. Zagrebačka premijera realizirana je u suradnji s festivalom Mesto žensk i Kunst Teatrom.


Povezano