Objavljeno

15. Vox Feminae Festival uživo i online – od 7.5. do 18.6.

Vox Feminae Platforma, u suradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima, kroz svibanj i lipanj donosi program koji promiče ideje rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije.

U ovogodišnjem umjetničkom programu posebno se ističu dvije izložbe. Festival se otvara uz foto projekt ‘Ej, dečko’, fotografkinje Martine Šalov koja već godinama dokumentira raznolikost ženskih identiteta i oblika ženstvenosti. Postav, koji se 7.5. u 19h otvara u društveno kulturnom centru Šesnaestica, aktualno slavi butch identitete, posebno u kontekstu porasta rodno uvjetovanog nasilja na zagrebačkim ulicama. S druge strane, žensku seksualnost bez srama i straha, tematizira instalacija Rine Barbarić ‘Soba za suočavanje’ koja se 13.5. u 20h otvara u Showroom-u uz podršku udruge WHW.

Pored navedenog, svibanjski segment VFF-a, uoči međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, posebno naglašava LGBTIQ i queer teme. Publiku očekuju izvedbe predstave ‘Radnopravnost svima’ (autori/ce: Espi Tomičić i Lucija Klarić) koja tematizira diskriminaciju na radnom mjestu, 11.5. u F22. Izborna noć provodi se uz nagradni kviz kojeg u svojoj dobroj maniri političke nekorektnosti vodi domaći drag kolektiv House of Flamingo 16.5.; a dan nakon na sam IDAHO 17.5. organiziramo razgovor o negativnom utjecaju TERF aktivizma na rodnu i trans ravnopravnost vode Nina Čolović, Lina i Mia Gonan, Espi Tomičić i Sonja Sajzor.

Filmske projekcije u kinu Tuškanac 20.5. otvara  ‘Glory to the Queen’ (r. Tatia Skhirtladze, Anna Khazaradzes); a u bogatom programu izdvajamo i domaćeg laureata pobjednika Pula Film Festivala ‘Tereza37’ (r. Danilo Šerbedžija) te ‘Chronicles of Her’ – omnibus pet jordanskih redateljica i Cannesov dobitnik nagrade Best Women Director 2021.

Sve i svi koji nam se ne mogu pridružiti u kinu Tuškanac, zasebnu filmsku selekciju moći će besplatno pratiti na platformi kinoeuropa.hr od 24. do 30. svibnja.

Vox Feminae Festival u lipanj ulazi programom posvećenom strašnim ženama, a posebno se ističu promocije dvije knjige. Prva, autora spisatelja Želimira Periša i ilustratorice Ivane Štrukelj pod nazivom ‘Straška postavlja teška pitanja’, slikovnica je o djevojčici Straški koja će, kad odraste, postati strašnom ženom (Booksa u parku, 5.6.). Umjetnici Editi Schubert posvećen je predzadnji festivalski dan (Šesnaestica, 17.6.), ujedno obljetnica njezina rođenja, koju ćemo obilježiti predstavljanjem mozaika i predavanjem o njenom stvaralaštvu koje sprema Leonida Kovač, kao i koncertom.

Drugom publikacijom, ‘Putevima strašnih žena’, VFF po prvi put u tiskanom izdanju bilježi neistraženu i zaboravljenu povijest lokaliteta diljem Hrvatske, koje su svojim djelovanjem obilježile lokalne strašne žene (18. lipnja). Potonju promociju pratit će i urbana šetnja po centru Zagreba.

Vox Feminae Festival svake je godine i prostor učenja i kreativnog izražavanja. Zainteresirane će tako moći sudjelovati u svibanjskoj radionici animacije, prvoj takvog tipa u organizaciji VFF-a nastaloj u suradnji s domaćim autoricama Mateom Kovač i Katrin Novaković; zatim radionici uređivanja hrvatske Wikipedije s ciljem povećanja sadržaja posvećenog ženama i smanjenju rodnog jaza među autorima/cama; te radionici izrade mozaika posvećenog Editi Schubert koju vodi umjetnica Nikolina Manojlović Vračar

Sav je festivalski program, uključujući filmske projekcije, besplatan. Više detalja o programu nalazi se na festivalskom webu, te na društvenim mrežama Vox Feminae.

Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Tea Jurišić, KVAR Illustration.


15. VFF realizira se kroz sufinanciranje Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio-vizualnog centra, Ureda za kulturu Grada Zagreba, Kreativne Europe i zaklade Kultura nova.


Povezano