Kazalište je zatvoreno večeras: Kakav feministički i LGB pokret izvodi TERF aktivizam? | WoW Program

Asleep (1937.), Toyen

Transfobija u feminističkim prostorima ima povijest dugu koliko i stapanje i solidarnost trans_feminističkih težnji i djelovanja. U toj napetosti sadržane su nerazrađenosti temeljnih aspekata feminističkoga_LGBTIQ+ organiziranja, nesigurnosti teorijskih pozicija i izostanak refleksije na to što se radi, za koga, kako i zašto se radi.

Povratak tim nedorečenostima i raspravama koje se nisu otvarale dosljedno ili koje su se otvarale djelomično bolan je i mukotrpan proces, ali predstavlja trenutak učenja i mogućnosti transformacije i izoštravanja alata, strategija i pogleda na ekonomske i povezane društvene odnose s kojima rod integralno djeluje. Konzervativne anti-feminističke struje i anti-LGBTIQ+ struje bude i konzervativne tendencije unutar feminizma_LGBTIQ+ pokreta koje teže “normalizaciji”, “prihvaćanju”, “uklapanju”, sudjelujući u zatiranju najranjivijih iskustava i brisanju emancipatorne povijesti pokreta. Napuštanje trans osoba napuštanje je i srži borbe feminističke_LGBTIQ+ borbe. Već su 1970-tih, s početkom organiziranoga potiskivanja trans iskustava iz feminizma, destruktivne posljedice TERF ideologije došle do izražaja u uskraćivanju dostupnosti zdravstvene skrbi i drugih egzistencijalno nužnih resursa trans osobama, a slična se retorika nastavlja i danas, stječujući maha i kod nas, u Srbiji i Hrvatskoj. Kao pokušaj povratka neuralgičnim mjestima feminističke teorije i potraga za mogućim načinima njihova raspetljavanja, ova rasprava analizirat će TERF ideologiju i pokazati kakvu feminističku_LGB politiku proizvodi i koje su opasnosti njezina daljnja jačanja i afirmacije.


Napomena: Sva mjesta za praćenje događaja uživo u Šesnaestici su popunjena. Kapacitet prostora je zbog epidemioloških mjera ograničen. Pozivamo sve zainteresirane da raspravu prate putem Vox Feminae FB pagea i Zooma.

Zoom link: https://zoom.us/j/99190594372


Espi Tomičić upisuje dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2015. godine. Završio je dvosemestralni obrazovni program Centra za ženske studije u Zagrebu (2018.). Član je feminističkog kolektiva Faktiv.

Sonja Sajzor je umjetnica i aktivistkinja iz Srbije koja je na beogradskoj kvir sceni prisutna posljednjih 10 godina kroz umjetničku fotografiju, pjevanje, tekstopisanje, DJing, organizaciju partyja i aktivizam za ljudska prava. Žurke (na kojima nastupa kao DJ) organizira od 2015. u klubovima Drugstore Beograd, KC Grad, Klub Šećer, KPTM itd. Muzku snima sa artpop duom Ensh, dok distribuciju vrši Phonofile Balkan. Fokus njenog aktivizma su prava transrodnih osoba. Od početka pandemije, fokus Sonjinog rada je edukacija publike o iskustvima trans osoba, na zabavan način, putem njenog YouTube kanala.

Lina i Mia Gonan sudjeluju u nizu kolektiva koji se bave feminističkom i anti-kapitalističkom teorijom ili u praksi adresiraju pitanja seksizma, transfobije, homofobije itd.

Nina Čolović lingvistkinja je i istraživačica, uronjena u teorijske i aktivističke prostore koje putem nastoji pretopiti jedne u druge, kako u domenama kvir i feminističke teorije i prakse tako i u drugim kontekstima okrenutim ekonomskoj i društvenoj pravdi.


Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Povezano