Queer Feminist Wiki Squad HR | WoW Program

Izabela Markova / Fine Acts

Događaj je zamišljen kao razgovor na temu Wikimedija i Gender Gapa gdje će se predstaviti prakse kolektiva i projekata ART+Feminism, Le SansPagEs, Women in Red te će slijediti praktični dio za prijenos tehničkih i metodoloških znanja za zainteresiranu publiku, a u svrhu osnivanja neformalne grupe za editiranje hrvatske Wikipedije u svrhu smanjivanja rodnog procjepa.

Naime, osim samog sadržaja Wikipedije koji nije rodno balansiran, gotovo identičan disbalans nalazi se i ukoliko se pogledaju podaci o samim urednicima_ama Wikipedije.

Na praktičnom dijelu facilitirat će se otvaranje osobnih računa na Wikipediji zainteresiranim osobama, te ćemo proći osnove editiranja, dodavanje resursa i citata postojećih tekstova te se dogovoriti se o daljnjem načinu funkcioniranja grupe.

Pozivaju se zainteresirani/e da se prijave za sudjelovanje na događanju na e-mail info@voxfeminae.net s nazivom mejla WikiNaVoxu. Prijave se primaju do nedjelje, 9.5. u podne.

Trajanje: 18-21h, nedjelja 9.5.2021.
Mjesto: Online – po prijavi šaljemo Zoom link

Događanje se odvija u sklopu inicijative OOM – otvoreniji održiviji mediji u kojoj sudjeluju queerANarchive, Drugo More, Iskorak, PaRiter, Multimedijalni institut i K-zona koje imaju kompatibilne interese i zajedničke ciljeve poticanja otvorenijih i održivijih medija. Principima uključivosti želimo potaknuti raznovrsnost sadržaja i participacije u otvorenim digitalnim dobrima u kulturi i civilnom društvu.

Metode koje vrijedi dijeliti i promovirati baš u 2021. godini kada CreativeCommons i Wikipedija slave 20 godina postojanja kao najdugovječniji projekti otvorenog i slobodnog znanja i medija, te kada po prvi put Wikipedija donosi Universal Code of Conduct (koji štiti manjine) i kada se Wikipedija na hrvatskom jeziku napokon popravlja oko pitanja diskriminacije i participacije, nakon decenije stagnacije.

Udruge partneri imaju u fokusu rodnu pravdu, LGBTIQ+ socijalizaciju i medijsku kulturu. Cilj je vidljivost tema i osnaživanje grupa i pojedinki/ca kroz medijsku edukaciju, koordinaciju, suradnju i samo-dokumentiranje kulture i aktivizma.


Aktivnost se održava kroz platformu Clubture i kroz projekt WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Povezano