Žene s video-kamerama: Radionica animacije | WoW Program

U sklopu ovogodišnjeg VFF-a održava se besplatna četverodnevna radionica izrade kratkog animiranog filma namijenjena ženskim osobama starijim od 18 godina, bez obzira na prethodno znanje ili iskustvo o izradi animiranog filma.

Kroz radionicu osam će polaznica steći znanje potrebno za realizaciju animiranog filma kroz upoznavanje sa osnovnom terminologijom, tehnikama, programom za izradu te postprodukcijom slike (montaža) i zvuka. Stečeno će znanje primijeniti kroz faze koncipiranja, planiranja i produkcije svog dijela edukativnog filma, zauzimajući pri tome različite uloge u kreativnom procesu, od fotografiranja, režiranja do animiranja. Proces animacije obuhvaća: pisanje scenarija, izradu knjige snimanja (storyboard), izradu likova, scenografije, animaciju pokreta te postprodukciju (snimanje zvukova, glazbe i montaža).

Istražit će se različiti pristupe tehnikama animacije kroz reprezentativne primjere, s fokusom na pristupima u kreiranju priče kroz tehnike stop animacije, rotoskopije i piksilacije.

Stop animacija je tehnika kojom se fizičkom manipulacijom nepokretnim predmetima “udahnjuje život” čime se dobiva privid pokreta. Rotoskopija je tehnika koja podrazumijeva snimanje realnih scena koje se projiciraju na staklu, a preko kojih animatori/ce precrtavaju stvarne slike (objekte/ljude) u pokretu, uz mogućnost dodavanja drugačijeg konteksta ili novih vizualnih elemenata. Piksilacija je podvrsta stop animacije u kojoj su animirani objekti ljudi, a njihovim fotografiranjem postiže se nadrealni efekt koji se očituje u trzajima tijela, skokovitom i ekspresivnom animacijom.

Pored toga, polaznice će naučiti koja je važnost storyboarda (knjige snimanja) i istraživanja teme koja svoj narativ temelji na strašnim ženama. Cilj je radionice osim zabavne pokazati i onu drugu primjenu animacije – edukativnu. Polaznice će na osnovu zadanog konteksta kreirati likove, osmisliti priču te istu oživjeti na javnim prostorima koji su vezani za živote i stvaralaštva žena, koristeći se tehnikom stop animacije, rotoskopijom i piksilacijom. Na taj način će se polaznice povezati s radom i stvaralaštvom strašnih žena te stvoriti specifičan dijalog. Finalni će rezultat biti dokumentarno animirani film kojeg su stvorile žene za žene. 

Radionica će se održavati subotama u svibnju (8.5., 15.5., 22.5. i 29.5.) u poslijepodnevnim terminima po četiri sata. Prijaviti se možete putem Google formulara, najkasnije do srijede 5.5. u 23:59.


O voditeljicama radionice:

Katrin Novaković diplomirala je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. na odsjeku Film i video. 2015. odrađuje stručnu praksu u studiu za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Magistrirala je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njeni nagrađeni studentski filmovi prikazuju se na festivalima diljem svijeta. U 2020. je u selekciji natjecateljskih filmova i članica stručnog žirija na nekoliko festivala animiranih filmova. Pohađala je nekoliko radionica animacije te od nedavno vodi i radionice lutka i stop animacije.

Matea Kovač animatorica je i ilustratorica. Diplomski studij završila je na Odsjeku za Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom i nakon studija sudjelovala je na nekoliko radionica posvećenim animiranom filmu. Kao suradnica u produkciji, animacijom je doprinijela realizaciji brojnih projekata i filmova različitih vrsta i rodova. Filmovi su joj prikazivani i nagrađivani na međunarodnim festivalima. 2020. godine kao selektorica filmova i članica žirija sudjelovala je na Međunarodnom danu animiranog filma u organizaciji ASIFA.


Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Povezano