Putevima strašnih žena | WoW Program

U okviru projekta Žene o ženama / Women on Women (WoW), koji K-zona provodi u partnerstvu s organizacijama iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Irske, nastala je knjiga Putevima strašnih žena – svojevrsni vodič kroz žensku povijest Hrvatske. U sklopu ovogodišnjeg VFF-a očekuje vas predstavljanje vodiča i urbana šetnja Zagrebom.

Patrijarhalno viđenje povijesti isključuje žene, osim u rijetkim slučajevima kada su i same bile dio dominantnih struktura moći. Umjetnice, pedagoginje, liječnice, aktivistkinje, spisateljice i znanstvenice nisu jednostavno zaboravljene, već najčešće nisu ni imale priliku da budu upamćene budući da u službenom povijesnom narativu za njih nije bilo mjesta.

Kao što je zapisala sociologinja i filozofkinja Jasenka Kodrnja, “prostor i vrijeme su ljudske konstrukcije koje nisu rodno neutralne”. Dapače, rodna neravnopravnost jasno je artikulirana u javnom prostoru – od nazivlja ulica i trgova do spomeničke plastike.

Stoga smo kroz ovaj projekt željele mapirati ženska postignuća te ih upisati u javni prostor kako bismo dobile ravnopravniju i potpuniju sliku naše stvarnosti. Vodič Putevima strašnih žena predstavlja nastavak K-zoninog dugogodišnjeg rada na povećanju vidljivosti i promicanju rada zanimljivih i inspirativnih žena, a nadamo se da će tih puteva biti sve više i više.

Početna točka šetnje je Kavana Palainovka na Ilirskom trgu, gdje će u 19:00 najprije biti predstavljen vodič, a zatim ćemo prošetati Gornjim gradom. Ukupno predviđeno trajanje događanja je jedan i pol sat.

Broj sudionica je ograničen i obavezne su prijave na: tihana@voxfeminae.net

Prijave se primaju do petka, 18. lipnja u 14h, ili do popunjenja kapaciteta ture.

Aktivnost se održava u sklopu projekta Women on Women (WoW) koji sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Povezano