Objavljeno

Vox retrospektiva – best of 2015.

U želji da ispratimo 2020. godinu u što optimističnijem tonu, prekopale smo arhivu portala i izvukle tekstove koje ste najviše čitale proteklih godina. Ujedno se možete prisjetiti koji su tada bili aktualni problemi u našem društvu, a mi ovim putem zahvaljujemo svim prošlim i sadašnjim suradnicama i suradnicima!

Srebro od Boga, zlato od Đavla

Ivana Bodrožić komentirala je vjerske istupe sportašice Blanke Vlašić i njenu podršku građanskoj inicijativi U ime obitelji.

Teško je ne primijetiti da Blanka Vlašić kao individua kreće prema dolje odričući svaki integritet svojoj osobi, vrijednost vlastitom ili bilo čijem uloženom trudu, naglašavajući kako ona sama nema baš ništa sa sobom, jer sve je to Bog.”

Nina Čolović: Autonomne ženske kuće trebaju voditi računa o potrebama žena koje su iz takvih prostora povijesno isključivane

Mia Gonan razgovarala je s Ninom Čolović o stigmatizaciji, zaštiti i nasilju s kojim se susreću seksualne_i radnice_i, s posebnim naglaskom na položaj LGBTIQ+ osoba.

“…nužno je osnaživanje seksualnih radnica_ka i stvaranje uvjeta u kojima bi mogle_i graditi vlastite narative o svojim životima te se oduprijeti sustavu koji perpetuira nasilje prema njima.”

Što su Angelinine sise i jajnici nama – i što smo mi njima

Zrinka Pavlić komentirala je odluku Angeline Jolie da obavi dvostruku mastektomiju i ukloni jajnike zbog rizika od raka, kao i reakcije javnosti koje su uslijedile.

Angelinino uklanjanje dojki – jer s tim je kronološki sve počelo – podiglo je buru, između ostalog, zato što je jedna žena, poznata žena koja je u javnosti percipirana kao ljepotica – svojevoljno dala ukloniti nešto što ta javnost ne smatra da je samo dio njezina tijela, nego i dio njezine ljepote i ‘ženstvenosti’.”

Seksualnost djece na meti neokonzervativizma

O tome kako su djeca postala meta neokonzervativne seksualne politike pisao je Viktor Zahtila.

Pederi sad više nisu latentni pedofili koji će zlostavljati vašu djecu, ali već sama izloženost djece homoseksualnosti – pogotovo u vidu LGBT roditeljstva – uzrokuje duboke i neizlječive traume.

Genijalne žene ne postoje: Verbalno nasilje i/ili privitimizam svakodnevice

Marija Ott Franolić izvještava s promocije romana Dora i Minotaur Slavenke Drakulić te popratne projekcije dokumentarnog filma Dora Maar Željka Senečića, na kojoj je bilo nekoliko problematičnih momenata.

“Nije li ministar zdravlja nedavno, prilikom dodjele nagrade najboljoj medicinskoj sestri, dakle ženi nagrađenoj za rad u struci, rekao „Volimo da su sestre u pripijenom“? Nije to samo verbalno nasilje, ono je i odraz svjetonazora i duboko ukorijenjenog viđenja žena kao nevažnijih bića.


Pogledajte i ostale najčitanije tekstove: 2014. / 2016. / 2017. / 2018. / 2019.


Povezano