Objavljeno

Vox retrospektiva – best of 2017.

U želji da ispratimo 2020. godinu u što optimističnijem tonu, prekopale smo arhivu portala i izvukle tekstove koje ste najviše čitale proteklih godina. Ujedno se možete prisjetiti koji su tada bili aktualni problemi u našem društvu, a mi ovim putem zahvaljujemo svim prošlim i sadašnjim suradnicama i suradnicima!

Sitne duše

Tihana Bertek izvještavala je sa Svjetskog kongresa obitelji u Budimpešti koji se odvio pod pokroviteljstvom mađarske vlade, a na kojem je Hrvatsku predstavljao – tko drugi nego – U ime obitelji. Bilo je tu svašta: od homofobije i rasizma do zapomaganja zbog navodne propasti kršćanskih vrijednosti.

Da bi pokazali koliko je njihova obitelj uzorna i koliko su doprinijeli demografskoj obnovi, izlagači i izlagačice kao da su se natjecali u tome tko ima više djece, pa su na velikom projekcijskom platnu prikazivane fotografije njihovih velikih, sretnih obitelji. Oni koji imaju samo dvoje ili troje djece bili su posramljeni – osim, naravno, izlagača svećenika.”

Veni, vidi, di ću: Lezbijka s dvije mačke traži stan

Iako bi danas, s obzirom na stanje tržišta nekretnina u Zagrebu, njezina potraga za stanom vjerojatno bila još hororičnija, Emina Hermann i njezine mačke dobrano su se namučile da pronađu iole normalan i priuštiv životni prostor.

Jedna od duhovitijih priča mi je ona u kojoj moju prijateljicu u njezinim 30-tim godinama u nedjelju u 5 ujutro dočekuje vlasnik stana (koji živi u stanu iznad) kako bi je upitao ‘Kad se to dolazi kući?’. Zbog ovog i sličnih iskustava oglase s napomenom ‘stan ima zaseban ulaz’ zaobilazim u širokom luku.”

Bijes tvrdih momaka

Veliku pozornost i reakcije javnosti ove je godine izazvao tekst glazbenog kritičara Zorana Stajčića s portala (u ovom slučaju prikladno nazvanog) Ravno do dna, čiji se izvještaj s koncerta benda Cigarettes After Sex bavio uglavnom profilom publike koju su mahom činile histerične mlade dame sklone idolopoklonstvu i lošem glazbenom ukusu.

Najviše boli kada seksizam i šovinizam dođe od nekoga tko nam je blizak, koga poznajemo i za čiju bismo ispravnost stavili ruku u vatru […] Faza poricanja traje neko vrijeme dok ne shvatimo gotovo uvijek istu stvar: kandže patrijarhata odavno se nalaze i u onim zonama koje smatramo sigurnima, samo smo to propustile vidjeti.” 

Đino i Camille u raljama feminizma

Tihana Bertek prepričava “ekskluzivni” intervju s Camilleom Pagliom koji je za Jutarnji vodio Đino Kolega, autor poznat po “aferi Cigarettes After Sex“ u kojoj je s nezapamćenim žarom branio seksistički osvrt Zorana Stajčića na koncert spomenutog benda. Ovaj intervju bio je nastavak Koleginog provokativnog i subverzivnog djelovanja – pitamo se gdje je i što danas radi naš Kolega.

Želim naglasiti da ja DEFINITIVNO NISAM buržujka. Današnje mlade žene su grozne, sa svojim nježnim glasićima i sisama koje skakuću uokolo. U moje vrijeme žene su imale dublje glasove i čvršće sise koje nisu poskakivale dok žene džogiraju. Zapravo, u moje vrijeme nije se džogiralo, bilo je to puno radikalnije doba.

Kako s kalio zagrebački LGBT clubbing

Emina Hermann donosi povijesni pregled LGBT noćnog života u Zagrebu te razgovore s nekim od protagonistica scene: Martinom Ptiček (ZbeLeTron), Karlom Horvat Crnogaj (Queer Zagreb partyji) i Sarom Ercegović (Partycipacija).

Željela sam da u pitanju ne bude samo clubbing, pogotovo ne onaj koji je određen nekim zajednicom, već da ima određenu dodatnu vrijednost za cjelokupnu klupsku kulturu grada. Kako bih to ostvarila, zanimljiva su mi bila tri elementa: neiskorišteni industrijski prostori, bujajuća alternativna elektronska scena regije te inicijative koje su uključivale DJ kolektive.”


Pogledajte i ostale najčitanije tekstove: 2014. / 2015. / 2016. / 2018. / 2019.


Povezano