Objavljeno

Vox retrospektiva – best of 2014.

U želji da ispratimo 2020. godinu u što optimističnijem tonu, prekopale smo arhivu portala i izvukle tekstove koje ste najviše čitale proteklih godina. Ujedno se možete prisjetiti koji su tada bili aktualni problemi u našem društvu, a mi ovim putem zahvaljujemo svim prošlim i sadašnjim suradnicama i suradnicima!

Zajednički osjećaj srama

Ivana Bodrožić reagirala je na Konzumovu reklamnu kampanju povodom Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

“…pratimo razgaljenu gomilu, čitave obitelji, navijače, nogometaše, svi jure u stihijskom šopingu po Konzumu, gurajući prepuna kolica, od glave do pete u kockicama, i ne zna se, teško je u tom trenutku razabrati da li više vole domovinu, ili kupovati u Konzumu…”

Nasilje u porodu – tabu tema patrijarhalnog hrvatskog zdravstvenog sustava

Antonela Marušić istražila je traumatična iskustva koja žene već godinama doživljavaju u hrvatskim bolnicama.

Trudnice vrlo rijetko prijavljuju nasilje u porodu, prije svega zato što su u vrijeme pred porod i poslije poroda fokusirane na zdravlje i dobrobit djeteta te druge prioritetne obaveze. No, razlog djelomice leži i u činjenici da je institucionalno nasilje poput ovoga duboko ukorijenjeno u društvo i kolektivnu svijest, pa ga žene ni ne osvještavaju.

Ja drolja, ti drolja, mi drolje – pazi pedofil!

O seksualnosti tinejdžerki, najnovijim Facebook grupama sa slikama ”srednjoškolskih drolja” i pedofiliji koja se s njima nerijetko dovodi u vezu pisao je Tonći Kožul.

S pričom o ‘pedofiliji’ se samo gura pod tepih to da je posrijedi, prije svega i ponajviše – govor mržnje … to je svaki govor koji stvara/potencira atmosferu u kojoj netko može najebati samo zato što pripada određenoj društvenoj skupini.

Princeze i ratnice protiv mizoginije

O tome zašto seksualiziramo mlade žene, a istodobno paničarimo kada se doista usude pokazati svoju seksualnost pisala je Vida Starčević.

Haljinice i leptiriće serviraju nam sa svih strana, istodobno nam pokazujući kako su žene i djevojke inferiorne i kako je sve što je imalo okarakterizirano kao ženstveno loše i vrijedno sprdnje. Nema dobrog načina izvođenja rodova na ženskom spektru, jer se ženstvenost kod djevojaka ne cijeni. Ponižava ih se ili seksualizira, ili oboje.

Tena Žigmundovac: Feminizam mi je prirodan, ne pišem o gamingu da bih bila seksi

Tena Žigmundovac o svojoj kolumni Lipstick gejmanje, nužnosti ženske kolumne u ‘muškom’ časopisu, odnosu prema gejmericama, hejtu, autocenzuri i Beyoncé.

Da, kao, previše pišem o feminizmu. Trebala bih samo tu i tamo spomenuti da se zna da ja imam stav o tome, ali ne toliko da to ne bude frajerima seksi, tako nešto. Da sam htjela biti seksi, ne bih imala tu kolumnu. Došla sam tu pisati kolumnu i reći svoj stav o nečemu, a ne da budem seksi. Tužno mi je uopće razmišljati na takav način.


Pogledajte i ostale najčitanije tekstove: 2015. / 2016. / 2017. / 2018. / 2019.


Povezano