Objavljeno

Vox retrospektiva – best of 2019.

U želji da ispratimo 2020. godinu u što optimističnijem tonu, prekopale smo arhivu portala i izvukle tekstove koje ste najviše čitale proteklih godina. Ujedno se možete prisjetiti koji su tada bili aktualni problemi u našem društvu, a mi ovim putem zahvaljujemo svim prošlim i sadašnjim suradnicama i suradnicima!

Psihijatrijski proseri u tvornici nezainteresiranog novinarstva

Viktor Zahtila secira medijske napise vezane uz slučaj brutalnog višestrukog ubojstva na zagrebačkoj Kajzerici, kao i komentare psihijatara na temu rodno uvjetovanog nasilja.

Da se Igor Nađ doista suočio sa vlastitim zločinom, izdržao bi i kaznu, a ne bi poput sebičnog i oholog djeteta podvio rep, prislonio pištolj na čelo i povukao okidač, čime je usmrtio bilo kakvu mogućnost izvršenja pravde.”

Ankica Čakardić: Rosa Luxemburg je bila u pravu

Antonela Marušić razgovarala je s Ankicom Čakardić, marksističkom feministkinjom, poznavateljicom i obožavateljicom lika i djela Rose Luxemburg, povodom objave njezine monografije Ustajte prezrene na svijetu: Tri eseja o Rosi Luxemburg.

Luxemburgina teorija akumulacije i socijalne reprodukcije, njena kritika imperijalizma i kolonijalizma ključne su tematske osnove marksističko-feminističke teorije i prakse, baš kao što su to i njezini feministički radovi/govori u kojima razvija oštru kritiku buržoaskog feminizma.”

Kako zvati stvari pravim imenom

Amila Čirkinagić i Farah Hasanbegović promišljaju terminologiju koju koristimo kada govorimo o našim spolnim organima.

Hodamo i pitamo se – koja slova najbolje odgovaraju? Imaju li neka dobra, mekana slova, koja nam prijaju? F? M? Nećemo bocava slova, kao K ili C. Zato pička i jeste agresivna riječ, sigurno izmišljotina nekog muškarca. Sviđa li nam se slovo L? A šta sa slovima O i S? Nekako su topla i okrugla, baš kao stvar kojoj pokušavamo dati novo ime.”

Marija Lukić – borkinja našeg vremena

Sanja Dojkić izvještavala je o slučaju Marije Lukić, bivše zaposlenice srpske općine Brus, koja je doživjela seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. Počinitelj – načelnik općine Milutin Jeličić Jutka – na kraju je osuđen na tri mjeseca zatvora, a čitav sudski postupak je bio mučan i dugotrajan, obilježen odgađanjima saslušanja, Jutkinim nepojavljivanjem na sudu i prijatnjama upućenim Mariji.

U maloj sredini u kojoj se još više oseća ono što je postalo tradicija u srpskom sistemu, a to je korupcija, nepotizam i međusobna povezanost, gotovo se čini da je tražiti pravdu borba protiv vetrenjača.

Trešnjevački seniori i seniorke održavaju obrtnički duh kvarta

Prošetale smo Tratinskom i Ozaljskom, trešnjevačkim „žilama kucavicama“, i potražile vlasnike i vlasnice obrta koji još djeluju. Zanimalo nas je kako su odabrali svoj obrt, kako posluju, s kojim se problemima u radu susreću, itd.

Moramo raditi do mirovine, nema nam druge. Naš posao nije toliko naporan da čovjek ne može izdržati. Pozamanteriju volim, mene to čini sretnom, baš sam zavoljela ta posao, dolazim ga raditi s voljom i volim raditi s mušterijama, koliko god ljudi nekad znaju biti i teški, komplicirani. Sve se pregura.”


Pogledajte i ostale najčitanije tekstove: 2014. / 2015. / 2016. / 2017. / 2018.


Povezano