Objavljeno

Vox retrospektiva – best of 2016.

U želji da ispratimo 2020. godinu u što optimističnijem tonu, prekopale smo arhivu portala i izvukle tekstove koje ste najviše čitale proteklih godina. Ujedno se možete prisjetiti koji su tada bili aktualni problemi u našem društvu, a mi ovim putem zahvaljujemo svim prošlim i sadašnjim suradnicama i suradnicima!

Delikt silovanja pred kamerama

U jeku prosvjeda “šatoraša” te potaknut trodnevnim ukidanjem koncesije televiziji Z1 zbog govora mržnje, urednik emisije Bujica koji je kokainom plaćao seks Velimir Bujanec odlučio je tadašnjoj predsjednici Vijeća za elektroničke medije Mirjani Rakić uručiti četničku kapu. Komentar Ivane Bodrožić!

“… u ovoj našoj stvarnosti posve je zamislivo da Velimir Bujanec, osoba bez imalo svijesti i savjesti, lišen elementarne empatije, još jedanput pred kamerama iste te žrtve siluje i ponižava uzimajući u zapjenjena usta njemu nezamislivu patnju i traumu žrtava rata kako bi se borio za svoje fašističke ciljeve.

Dragi stručnjaci, nitko neće žene natjerati da rađaju!

Početkom godine spominjalo se osnivanje Ministarstva useljeništva i demografske obnove (tzv. MUDO) i medijskim prostorom proširili su se vapaji za demografskom obnovom. O temi populacijske politike i ženskih prava pisala je Tihana Bertek.

S obzirom da se brojni demografi slažu da svjetonazorski pothvati, kao što je primjerice zabrana pobačaja, ne utječu na rast nataliteta, očigledno je da najavljeno ograničavanje prava na pobačaj nije ništa nego ideološki potez.

Rečenicom ‘To je moj način’ vinkovački ginekolog pacijenticama poručuje da su objekti bez prava glasa

Đurđa Knežević osvrnula se na nestručno vođen porod koji je u vinkovačkoj bolnici prouzrokovao smrt novorođenčeta, kao i na problematične izjave odgovornog ginekologa.

Grublje ophođenje znači povećanje koncentracije i suradnje kod rodilja. Žena mora roditi. Rodilja mora roditi. Ne može doktor roditi umjesto rodilje. Međutim, to se nekada tumači drugačije. Žao mi je ako moj način dovodi do toga, ali to je moj način,” izjavio je Nikola Kolak.

Film koji nas je uvrijedio

Jasna Jasna Žmak pisala je o problematičnim aspektima filma “Ustav Republike Hrvatske” Ante Tomića i Rajka Grlića.

Iako radikalizirane, sve identitetske odrednice zapravo ostaju tijekom čitavog filma plutati na površini. One su poput nekih ukrasa, zgodnih dodataka koji autorima služe da učine priču još smješnijom, još ‘provokativnijom’. Jer biti Srbin ili biti peder, biti trandža ili biti ustaša, ili, ne daj Bože, biti oboje, sve je to Tomiću i Grliću zapravo isto i, na kraju krajeva, potpuno svejedno.

Patnje ugnjetavane većine

Tihana Bertek pohodila je konferenciju “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti” udruge U ime obitelji.

Fascinantno je svjedočiti takvom odsustvu sposobnosti kritičkog mišljenja, razbacivanju pseudo-znanstvenim činjenicama, a ponajviše taktikama pomoću kojih agresivna, zlostavljačka skupina ljudi svima želi nametnuti svoje vrijednosti i način života dok istovremeno promovira slobodu i pluralizam, a sebe nastoji prikazati kao ugroženu i potlačenu.”


Pogledajte i ostale najčitanije tekstove: 2014. / 2015. / 2017. / 2018. / 2019.


Povezano