Marija Koruga: Prisutne

Izložbom crteža i akvarela velikog formata nastalih temeljem istraživanja o o znamenitim hrvatskim ženama kroz povijest, Marija Koruga upućuje na potrebu da se povijest redefinira i interpretira kroz suvremenu prizmu.

Nastavljajući se na svoje prethodne projekte koji su se bavili reinterpretacijom svjetske i hrvatske povijesti likovnih umjetnosti (serija slika “Obična promatračica“, „Iz povijesti“), novi ciklus radova koji izlaže Laubi tematski obuhvaća povijest hrvatskih znanstvenica i umjetnica koje nisu isključivo unutar likovnih područja (Vesna Parun, Marija Monterisi, Bara Kramarić, Dora Filipović, Ana Maletić, Renata Kroneisl-Rucner, Dora Pejačević, Zdenka pl. Makanec i Mira Hercigonja). Svojim slikama Marija Koruga kontinuirano propituje rodni, umjetnički i nizove drugih proživljenih i mogućih identiteta u odnosu na prirodne i društvene okvire, a ovim ciklusom skreće fokus na pitanje ženskog rada i potrebu za njegovim vrednovanjem.

Marija Koruga rođena je 1988. u Zagrebu. Magistarski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završava 2012. u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Žensko pitanje u kontekstu suvremene umjetnosti otvara ciklusom „Obična promatračica” u Radničkoj galeriji i na Salonu mladih 2018., a temom se nastavlja baviti novim ciklusom „Iz povijesti”. Fondacija „Erste fragmenti“ dodjeljuje joj otkupnu nagradu za sliku „Gelada Baboon“ 2014. Njezine slike bile su dio filmskih scenografija za hrvatske i europske produkcijske kuće, uključujući i BBC. Boravila je na umjetničkoj rezidenciji „Cité des Arts Paris“ 2016. te na rezidenciji „Dekonstrukcija slike“ u Leipzigu 2018. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.

Istu večer, 27.8. u 20h, otvorila se i izložba umjetnice Ivane Tkalčić, a u dvorištu Laube nastupio je Mormorsmor – rezident DJ promotorskog kolektiva Živa Muzika, polovinka DJ dua Tajga&Tundra i trećinka DJ molekule Ćelija.


Povezano