Objavljeno

U KBC-u Split otvorena galerija nazvana po arhitektici Zoji Dumengjić

Bolnica Firule (foto: ARHIV UIII, 2019.)

Potpisom memoranduma o suradnji, u prizemlju centralne zgrade KBC Split na Firulama otvorena je Galerija Zoja Dumengjić, piše Dalmatinski portal.

Galerija je nazvana po arhitektici koja je projektirala bolnički sklop na Firulama i brojne druge zgrade zdravstene namjene u Hrvatskoj.

Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) Split i KBC-a Split, a sama ideja je proizašla iz najesen održanog 41. Splitskog salona naziva “Ne posve izgubljeni jedni za druge“, koji je kurirala Ivana Meštrov u suradnji s Anom Janevski.

Galerija će biti modularna i fluidna, bez fiksne lokacije unutar Kliničko bolničkog centra, prilagodljiva naravi i medijskoj raznovrsnosti suvremene umjetnosti. No, projekt Galerije Zoja Dumengjić jest fiksan u svojoj namjeri dugog trajanja. Ovakve pozitivne suradnje su zaista rijetke, čak i u svijetu, a kao umjetnike nas posebno vesele,” izjavio je Vice Tomasović, predsjednik HULU Split.

Prva izložba kojom se javnosti predstavlja ova novouspostavljena splitska galerija jest “Retropolis”, projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), koji u ovom izdanju predstavljaju vizualna antropologinja i etnologinja Sonja Leboš te vizualne umjetnice Stella Leboš i Luana Lojić.


Povezano