Objavljeno

Inovatorica i glumica Hedy Lamarr dobiva vlastiti muzej u Beču

Židovski muzej u Beču postao je vlasnik vrijedne kolekcije američke glumice i inovatorice austrijskih korijena Hedy Lamarr.

Uz pomoć prijatelja muzeja iz SAD-a ova je kulturna ustanova, koja se nalazi u vlasništvu Bečkog holdinga, uspjela otkupiti zbirku od njezinog sina Anthonyja Lodera. Krajem prošle godine Židovski muzej organizirao je i izložbu posvećenu životu i djelu Hedy Lamarr.

Osim fotografija, osobnih pisama, dokumenata i odjevnih predmeta kolekcija sadrži i nacrte sustava za navođenje torpeda izmjenjivim frekvencijama kojeg je Hedy Lamarr razvijala s američkim skladateljem Georgeom Antheilom. Taj se izum smatra pretečom modernih bežičnih tehnologija kao što su Bluetooth i Wi-Fi.

Predmete iz ostavštine Hedy Lamarr bečki Židovski muzej namjerava izložiti u novom muzeju koji će biti posvećen životu i djelu ove čuvene Bečanke, a za koji trenutačno traži prikladan prostor.

Preminula je 2000. godine u SAD-u, a dobila je počasni grob na središnjem groblju u austrijskoj prijestolnici. Grad Beč od 2018. godine dodjeljuje nagradu Hedy Lamarr za najbolje inovatorice.  


Povezano