Objavljeno

Tri filma zagrebačkog Bonobostudija na jednom od najvećih festivala animacije

U sklopu četrdesetkog izdanja Festivala animiranog filma u Ottawi, jednog od najvećih festivala animacije u svijetu, prikazat će se tri filma iz distribucije i produkcije zagrebačkog Bonobostudija, Noćna ptica, Planemo i Dota.

Bonobostudio Vanje Andrijević se ondje već uspješno predstavio prošle godine, kada se film Sonambulo (Mjesečar) Theodora Usheva vratio s posebnim priznanjem, a ove će godine u natjecateljskom festivalskom programu predstaviti dva filma te jedan u međunarodnoj panorami.

U glavnom natjecanju premijerno se prikazuje Noćna ptica, novi film Špele Čadež, čiju produkciju potpisuju Finta Film, RTV Slovenija i Bonobostudio te je dijelom rađen u Hrvatskoj.

Njezin novi film, nastao nakon iznimno uspješnog lutkarskog filma Boles, priča je o ludoj noćnoj vožnji pijanoga jazavca, junaka dobrano ‘navučenog’ na zov fermentiranih krušaka, stoji u najavi zagrebačkog studija.

Film Planemo Veljka Popovića, koji se vratio s francuskog Annecyja i portugalskog Vila do Conde, u Ottawi ima svoju sjevernoameričku premijeru. Nastao je u koprodukciji Lemonade 3D / Krupni kadar i 3D2D animatora, a dosad je prikazan na desetak međunarodnih festivala.

S Annecyja u Ottawu odlazi i film Dota Petre Zlonoge (Kinoklub Zagreb), kojemu nastup u festivalskom programu panorame označava i prvo prikazivanje u Sjevernoj Americi. To je autoričin drugi film u Ottawi – prije dvije godine njezin je animirani uradak Glad također prikazan u programu Međunarodne panorame.

Ta tri filma odabrana su za kanadski festival između njih više od dvije tisuće prijavljenih iz 86 zemalja. Za natjecanje je odabrano 111, a za panoramu 49 animiranih filmova. HINA…


Povezano