Objavljeno

Otvoreni su 25. Dani hrvatskog filma

U četvrtak 21. travnja svečanom ceremonijom u Kinu Europa otvoreni su jubilarni 25. Dani hrvatskog filma. Uvodne su govore održali Hrvoj Hribar,ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Zdenka Gold, direktorica DHF-a i Željko Luketić, umjetnički direktor DHF-a, dok je Diana Nenadić održala kratki govor povodom dodjele nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo istaknutom animatoru Nedeljku Dragiću.

Drugi festivalski dan u kunu Europa počinje već u 14 sati projekcijama dokumentarnih filmova obljetničkog programa 25. DHF-a, koja među ostalima uključuje ‘Od jutra do mraka’ Dražena Žarkovića, koji je na DHF-u 2005. godine osvojio Grand Prix za montažu i kultni dokumentarni film o umjetničkom pravcu umobolizmu i njegovu osnivaču Dobriši Mršić-Flogelu Umobolizam i neurobiologiju’  redatelja Daniela Kušana.

U glavnom programu koji se od 16:00 sati održava u Kinu Europa biti će prikazivani filmovi u četiri kategorije, od kojih je prva ‘Trnoviti put zvijezda’ u sklopu koje će posjetitelji moći pogledati film ‘Rezidba’ Katerine Dude koji je nastao nakon što je autoricu djed zamolio da mu pokaže osnove montaže kako bi mogao prijateljima i rodbini slati filmove koje je snimio novim mobitelom.

U kategoriji  ‘Vlakovi, strojevi i druga prijevozna sredstva’ koja započinje u 18:00 sati našao se kratki dokumentarni film ‘Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile’ Marice Lalić i Ivana Lasića, koji prikazuje sudbinu bivših zaposlenica tekstilnog poduzeća Uzor i pogona u kojem su radile nakon što su izgubile i posljednju bitku za spas firme.

‘Zavedi me, Oženi me te’ započinje u 20:00 sati i kategorija je u kojoj se nalaze namjenski, animirani, igrani, dokumentarni i eksperimentalni filmovi, među kojima je i dokumentarni film ‘Iskrice’ Željka Šarića, koji se bavi fenomenom online datinga te razotkriva sudbine protagonista/ica koji se kriju iza internetskih nadimaka.

Posljednja kategorija ‘Utapanje u brojevima’ u 22:00 sata donosi nekoliko igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova među kojima se našao i eksperimentalni film Lovorke Babić ‘To mi ne liči na purgere’ koji istražuje duhovite i druge momente do kojih dolazi kada jedni ljudi komentiraju druge.

U Kinu Tuškanac će se od 17:00 sati prikazivati raniji radovi s Akademije dramskih umjetnosti, među kojima su ‘Idem u Krah’ poznatog glazbenika Darka Rundeka i igrani film ‘Djevojke’ Jasne Mesarić, u kojemu Mira Furlan tumači ulogu djevojke koja slavi rođendan s prijateljicama koje je nakon veće količine alkohola ostavljaju samu. Od 19:00 posjetitelji/ce očekuje Retrospektiva filmova Jakova Sedlara.

Zabavni dio programa smješten je u Vinylu (Bogovićeva 3), gdje će se od 23:00 sata prikazivati Videodrom tj. glazbeni spotovi iz konkurencije namjenskog filma.

U subotu 23. travnja se u sklopu popratne kategorije ’25 godina DHF-a : igrani film’ u 14:00 u Kinu Europa prikazuje film ‘Prva dama Dubrave’ Barbare Vekarić, koji prati priču reperice Amre njezine mlađe sestre Dine te ‘Ta tvoja ruka mala’ Sare Hribar, koji prati noćnu smjenu taksista koji će povezati sudbine nekoliko izgubljenih ljudi.

U glavnom programu se pak nalazi kategorija ‘Festival demokracije’ koja počinje u 16:00 u Kinu Europa, a u sklopu koje će premijerno biti prikazan i film ‘Neovisna lista oportunista’ Dejana Oblaka i Vedrana Senjakovića koji prati kandidaturu istoimene političke opcije na posljednjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj koja je sastavljena od studenata političkih znanosti. Glavni je cilj filma parodija demokratskog izbornog procesa kakav danas postoji u Hrvatskoj.

Konkurencija ‘Slobodna kamera’ koja počinje u  18:00 među ostalima donosi i film ‘Prvi udah’ Mirande Herceg u kojemu  će gledatelji moći doživjeti zvukovnu atmosferu napetog iščekivanja i učinak statične kamere koji otkrivaju prisustvo skrivenog promatrača.

Od 20:00 na programu je konkurencija ‘U prvom licu’ iz koje valja izdvojiti eksperimentalni film ‘Parada’ Adrijane Lekić-Fridrih koji tematizira problematiku obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Oluja.

Program festivala se u Kinu Europa zatvara u 22:00 konkurencijom ‘Akcija/Reakcija’ u sklopu koje će biti prikazan i eksperimentalni film Nicole Hewitt ‘Ova žena se zove Jasna03/Ruševine’, koja je gostovala na prošlogodišnjem Vox Feminae festivalu.

U Kinu Tuškanac će se od 17:00 sati prikazivati projekcije u kategoriji ‘Festival slovenskog filma predstavlja’ u selekciji Igora Prassela, a od 19:00 posjetitelje i posjetiteljice očekuje retrospektiva filmova Zvonimira Maycuga.

U nedjelju 24. travnja se popratni program festivala nastavlja od 14:00 u Kinu Europa projekcijama animiranih filmova, nakon koje u sklopu glavnog programa od 16:00 sati slijedi kategorija ‘Tjelovježba i sport’.

Program filmova izvan konkurencije – FOKUS donosi nekoliko filmova nastalih u ovoj ili prethodnoj godini, među kojima bismo posebno izdvojili film ‘Belladonna’ Dubravke Turić koji donosi priču o tri žene različite životne dobi i porijekla koje se igrom prilika susreću u oftalmološkoj čekaonici. Ovaj film je premijerno prikazan na 72. Mostri, gdje je proglašen najboljim kratkometražnim filmom u natjecateljskom programu Orizzonti, a zatim i na Sundanceu i festivalu u Rotterdamu.

U Kinu Tuškanac se u nedjelju od 17:00 prikazuju Reklamni filmovi zagrebačke škole animiranog filma, a od 19:00 počinje retrospektiva filmova Dalibora Barića.

25. Dani hrvatskog filma u Kinu Tuškanac zatvaraju se programom  ‘Zlatni Oktavijan za životno djelo: Retrospektiva filmova Nedeljka Dragića’ u sklopu koje će biti prikazani njegovi ‘Krotitelji divljih konja’,‘Dnevnik’ i ‘Dan kad sam prestao pušiti’.

Ulaznice su besplatne za sve programe 25. DHF-a, a potrebno ih je prethodno preuzeti na blagajnama kina. Blagajna kina Europa radi od 12 do 22, a blagajna kina Tuškanac od 16 do 21.

Povezano