Objavljeno

Pregled osmomartovskih događanja

Ilustracija: UN Women

Tradicionalni fAKTIV-ov zagrebački Noćni marš – 8. mart, pod parolom “Danas marš, sutra štrajk”, održat će se u utorak s početkom u 18:00. Okupljanje je na Trgu žrtava fašizma, a ruta je: Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac.

U isto vrijeme (8.3. u 18:00), u Muzeju grada Zagreba održat će se predavanje dr.sc. Katarine Horvat Kućne pomoćnice krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Zagrebu. Predavanje će prikazati svakodnevicu i život malog čovjeka, u ovom slučaju kućnih sluškinja ili slugu, istraživanjem radnih, socijalnih, ekonomskih, zdravstvenih i drugih okolnosti života kućne posluge.

U Novinarskom domu u 15:00 planirano je predstavljanje Pravilnika Pravnog fakulteta o zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja i drugih oblika rodne diskriminacije. Uvodno će o važnosti Pravilnika govoriti dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić te predsjednica Radne skupine prof. dr. sc. Zlata Đurđević, a zatim će o pojedinim aspektima Pravilnika raspravljati sve njezine članice i članovi.

U novoobnovljenoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, glumica Tea Šimić izvesti će monodramu „Bukača“ koja je nastala po istoimenoj knjizi Martine Mlinarević. Riječ je o kombinaciji dinamične govorne radnje s elementima scenskog pokreta i lutkarstva, koji su iskorišteni za stvaranje atmosfere i igranje nekoliko različitih likova. „Bukača“ bez cenzure govori o turbulentnoj godini dana Martininog života, koja se uz borbu s teškom bolešću borila i s mržnjom sredine u kojoj je odrasla.

U Sisku, na pješačkoj zoni, od 8. marta bit će postavljena izložba Ene Jurov “Ne da mi se raditi…”

Centar za istraživanje žena u filozofiji organizira online predavanje Ane Maskalan pod nazivom “Nisam tražila” u utorak, 8. ožujka u 11:00 putem platforme Microsoft Teams. Maskalan će ponuditi feminističku analizu (r)evolucije inicijative #nisamtražila te društveno-kulturnog i političkog konteksta koji ju čini jedinstvenom.

U ponedjeljak 7. ožujka, u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu s početkom u 18:00 održat će se promocija kataloga izložbe “Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike”. Sudjeluju: Sonja Leboš, kulturna antropologinja; Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar, Tea Kantoci, autorice izložbe; i Markita Franulić, ravnateljica TMNT-a.

Također u ponedjeljak, Savez samostalnih sindikata Hrvatske organizira online tribinu “Rad po mjeri žene: Kako do pravednijeg položaja žena na tržištu rada” koja će se održati od 15:00 do 16:30. Raspravljat će se o izmjenama Zakona o radu koje utječu na položaj žena na tržištu rada, o tome kako ih pogađa rad na određeno, o praksama kolektivnog pregovaranja koje mogu poboljšati položaj radnica, o boljoj pravnoj zaštiti žena od zlostavljanja na radu, itd.

Savez Roma u RH “KALI SARA” i Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba u prostoru Romskog edukacijsko-kulturnog centra (Pavla Hatza 23, Zagreb) u 16:00 organiziraju tribinu “Položaj Romkinja u suvremenom hrvatskom društvu,” a ujedno možete pogledati prvu samostalnu izložbu romsko-hrvatske umjetnice Talite Jašarevski.

U HDD galeriji pak možete pogledati izložbu “Naša borba za ljudska prava” koja donosi pregled radova dizajnerice Goge Golik u području rodne ravnopravnosti i borbe za ljudska prava.

I u Rijeci skupina aktivistkinja organizira Noćni marš: Ni anke jena već! koji kreće u 18:00 s platoa ispred hotela Continental. “Osmi je mart dan sjećanja na izlazak žena na ulice prije više od sto godina. Više od čitavog stoljeća kasnije još smo ovdje, na ulicama, i poručujemo donositeljima odluka i institucijama: Ne želimo više živjeti u nasilju! Niti jedan ženski život se više ne smije ugasiti zbog nasilja! Zahtijevamo da se problem nasilja prema ženama i femicid shvate ozbiljno! Ni anke jena već! Dosta nam je sistemskog nasilja,” poručuju.

U riječkom MMSU-u možete pogledati i izložbu Andreje Kulunčić Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete.” Projekt nastoji dekonstruirati hotimičnu amneziju ženske povijesti Golog otoka i Svetog Grgura te otvoriti prolaz pamćenju.

U Puli, u Dnevnom boravku Rojca – uz prijenos uživo na društvenim mrežama i na Radio Rojc – u 19:00 održat će se tribina “Strah od žena” na kojoj će sudjelovati Zdenka Gold, Antonela Marušić, Marija Stojadinović i Tina Širec Džodan. Razgovarat će se o tome što radnicama u kulturi i umjetnicama znači 8. mart, s obzirom da ekonomska depricijacija žena globalno ne jenjava unatoč povećanju vidljivosti umjetnica i radnica u kulturi.

Udruga Domine najavila je program u Splitu pod nazivom Ko vidi žene?! – Dan žena 2022. Program započinje 4. ožujka u 17:00 otvaranjem prodajne izložbe „Zlatne ruke u Zlatnim vratima;“ nastavlja se 7. ožujka u 12:00 akcijom podrške ženama Ukrajine; a 8. ožujka u 11:30 održat će se akcija solidarnosti ”Ko vidi žene?” (šetnja preko Marmontove do Banovine i spuštanje zastave s natpisom Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje). “Ove godine neka nam Dan žena bude prilika da izađemo na ulicu i iskažemo solidarnost sa svim ženama koje ne žive slobodu i mir te pružimo podršku u njihovom otporu prema sustavu ih ne uvažava i ne vidi,” stoji u najavi.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano