Izložba dizajnerice Goge Golik: “Naša borba za ljudska prava”

U petak 25. veljače 2022. od 18 do 21 sat u HDD galeriji otvara se izložba zagrebačke dizajnerice vizualnih komunikacija Goge Golik pod naslovom NAŠA BORBA ZA LJUDSKA PRAVA.

Izložba daje pregled radova ove autorice u području dizajna za aktivističke kampanje i projekte od ranih 2000-ih do danas, s temom rodne ravnopravnosti, rodno uvjetovanog nasilja, borbe za ljudska prava, prvenstveno za udrugu B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran, ali i druge organizacije i inicijative.

“U skladu s njihovim zagovaračkim, aktivističkim i edukacijskim karakterom, riječ je gotovo mahom o projektima vrlo intenzivne, gotovo uznemirujuće komunikacijske snage, i bez obzira je li riječ o plakatima, publikacijama, kampanjama i slično, ovo su takvi projekti u kojima dizajn vizualnih komunikacija nije samo u ulozi informiranja o nekom sadržaju, nego su oni vrlo često utjelovljenje istog tog sadržaja – drugim riječima, sam plakat, knjiga ili kampanja jest akcija, konfrontacija, intervencija u javni prostor i u javni diskurs. To su radovi koji nas ne ostavljaju ravnodušnima, koji nas provociraju i razbuđuju, uvijek nas iznova podsjećajući kako borba za (rodnu) ravnopravnost, borba za ljudska prava i slično, nikada nije izborena nego je iza naših kućnih pragova, u našim medijima i institucijama, sustavno ukorijenjena neravnopravnost i obespravljenost.” (tekst: Marko Golub)

Radno vrijeme HDD galerije: pon-pet 12 – 19h


Povezano