Objavljeno

U Osijeku održana akcija imenovanja ulica i škola po ženama

Neformalna inicijativa mladih Mladforma povodom Međunarodnog dana žena organizirala je akciju Ženskom stranom ulice koja je predstavljena na Osmi mart simboličnim postavljanjem novih ploča s imenima žena koje su ostavile svoj snažan filantropski, solidaran i aktivistički doprinos gradu Osijeku.

Članovi Mladforme su tijekom godine mapirali ulice grada koje nose nazive istaknutih žena, no njihov broj je znatno manji – tek nekoliko ulica u Osijeku možemo osloviti ženskim imenom. Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo 6 nosi imena žena. Tako su tri utjecajne i inspirativne žene u ponedjeljak privremeno dobile svoje ulice: Adela Deszaty, Josipa Glembay i Matilda Hengl.

Što se tiče osnovnih škola u Osijeku, premda su statistički nešto bolje, odražavaju sličan omjer – 12 muškaraca i 2 žene, što je posebno problematično s obzirom na to da udio muškaraca i žena zaposlenih u prosvjeti svjedoči upravo suprotnim omjerima.

Inicijativa je u suradnji s tri osječke škole, koje ujedno provode i izvannastavnu aktivnost građanskog odgoja i obrazovanja – OŠ Retfala, OŠ Fran Krsto Frankopan i OŠ Vladimira Becića – odlučila na nekoliko dana posvetiti nazive škola trima ženama iz područja prosvjete: Marija Malbaša, Otti Berger i Julijana Divald.

„Ovo je inicijativa na kojoj smo radili proteklu godinu jer dobre ideje se razrađuju i pažljivo plasiraju, a utjecaj možemo mjeriti snažnom podrškom naših članova/ica, partnera/ica i prijatelja/ica. Prođite ponosno kraj novih ulica i škola u gradu jer one su to zaslužile,“ ističu iz Mladforme.

U nastavku pročitajte više o zaslužnim ženama iz osječke povijesti koje su privremeno dobile svoje ulice i škole:

Ulica Hrvatske republike na kratko je postala Ulica Adele Deszaty

  • Adela Deszaty bila je velika osječka filantropkinja. Bila je glazbeno obrazovana te je utemeljila osječki trio (Deszaty, Blau, Hummel). Jedna je od osnivačica Crvenog Križa u Osijeku. Nakon svoje tragične i nasilne smrti, sav svoj imetak ostavila je za gradske potrebe, a naročito za siromašne učenike.

Šetalište Vjekoslava Hengla na kratko je postalo Ulica Matilde Hengl

  • Matilda Hengl bila je supružnica osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla. Zaslužna je za izgradnju predivne secesijske zgrade osječke Gradske i Sveučilišne knjižnice. Bila je velika ljubiteljica knjiga te je imala pozamašnu kućnu biblioteku. 1936. godine Matilda u svojoj oporuci kuću s kompletnim namještajem i svoju zbirku od 5.000 knjiga poklanja gradu Osijeku.

Školska ulica na kratko je postala Ulica Josipe Glembay

  • Josipa Glembay bila je pedagoginja i spisateljica, a danas je cijenjena po tome što je svojim ustrajnim radom ostavila dubok trag u kulturnom razvoju Osijeka. Kao pedagog pridonijela je razvitku viših djevojačkih škola, kao i reorganizaciji izdavanja školskih knjiga i učila. U Osijeku je utemeljila Udrugu učiteljica, Klub Hrvatica i Hrvatsku ženu, kojoj je bila tajnica i predsjednica. Također je utemeljila i Jubilarnu zakladu Josipe Glembay za podupiranje siromašnih učenica.

Osnovna škola Vladimira Becića dobila je ime Marije Malbaše

  • Marija Malbaša bila je osječka bibliotekarka, studirala je njemački i francuski u Beču. U ranijim godinama radila je kao profesorica, a od 1952. do umirovljenja vodila je knjižnicu Muzeja Slavonije. Osim toga, proučavala je povijest tiskarstva Slavonije te je napisala opsežnu bibliografiju sveukupne tiskarsko-izdavačke djelatnosti Osijeka. Danas njezino ime nosi poznata nagrada koja se dodjeljuje uspješnim knjižničarima.

Osnovna škola Retfala dobila je ime Otti Berger

  • Otti Berger bila je znamenita austrougarska dizajnerica i profesorica na Bauhausovoj školi u Njemačkoj. Osim duha Bauhausa, radovi Otti nose i elemente narodnih nošnji te tkanja tekstila u Baranji. Njezini radovi mogu se pronaći po velikim muzejima svijeta, a ime Otti Berger nalazi se u svim relevantnim knjigama koje se odnose na tekstilni dizajn, Tkalačku radionicu Bauhausa, ali i ulogu žena u toj školi. Zbog svojeg židovskog podrijetla ubijena je sa svojom obitelji za vrijeme Holokausta.

Osnovna škola Frana Krste Frankopana dobila je ime Julijane Divald

  • Julijana Divald bila je snaha poznatog osječkog tiskara Martina Divalda. Nakon smrti svojeg muža, Julijana preuzima vođenje tiskare. Julijana je u dvije godine obnovila i modernizirala rad tiskare, ali je počela objavljivati i tiskane oglase, što možemo smatrati začetkom marketinga na području Osijeka.

Povezano