Objavljeno

Faktiv: Osmomartovski poziv ženama na odmor

Odmarajte se poslije napornog rada u ležećem položaju kako prikazuje slika. Uvedite u običaj da se tako odmarate svaki dan pola sata poslije ručka,” uputa je iz časopisa Žena u borbi, glasila AFŽ-a u Hrvatskoj, iz marta 1954. godine.

Nakon pet godina uzastopnog organiziranja Osmomartovskog noćnog marša, članice kolektiva ove su godine zbog epidemioloških okolnosti odlučile prosvjed na ulici zamijeniti slavljem ženske borbe u trenutno odgovornijem i sigurnijem online formatu.

“Ove godine ne možemo vas pozvati da na 8. mart zauzmemo ulice i marširamo, ali možemo vas pozvati da prepoznate golem teret koji su žene preuzele u pandemiji. Radnice koje su postale najvažnije osobe u našim životima: prodavačice, medicinske sestre, čistačice. Žene, kojima iza zatvorenih vrata doma radni dan nikad ne prestaje,” poručuju iz Faktiva.

Njihov otpor ove godine je poziv na odmor. Odmorite na jedan sat, odmorite na jedan dan – kao zalog za budućnost kada teret brige i njege neće biti isključivo na leđima žena.

Posljednje riječi Rose Luxemburg bile su: “Bijah, jesam, bit ću”. Za ovaj 8. mart poručujemo: Bile smo, jesmo, bit ćemo! Zajedno u nadi, zajedno u otporu, zajedno u pobuni. Živio feminizam, živio Osmi mart!

Faktiv vas poziva da u njihove inboxe na društvenim mrežama (Facebook / Twitter / Instagram) i na feministicki.kolektiv.faktiv@gmail.com uoči 8. marta i na sam dan šaljete fotografije svog osmomartovskog odmora po uzoru na ilustraciju iz Žene u borbi ili po vašem izboru! Fotke možete objaviti i na vašim profilima na društvenim mrežama uz hešteg #odmor8mart


Povezano